Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas će na Sljemenu odati počast Aleksandri Zec i njenim roditeljima, kao prvi predstavnik Grada Zagreba u posljednjih 30 godina.

Gradonačelnik će učestvovati u programu komemoracije koju organiziraju Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće povodom 30. godišnjice ubistva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, i to s Borisom Miloševićem, potpredsednikom hrvatske vlade, Miloradom Pupovcem, predsjednikom SNV-a, kao i s aktivistima za ljudska prava koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mjesto, piše Index.hr.

Komemoracija će se održati danas na lokalitetu kod bivšeg sljemenskog doma Adolfovac, s početkom u 18 sati, gdje su u noći sa 7. na 8. decembra 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njena majka Marija Zec.

Aktkivistkinja Tatjana Dragičević pročitaće proglas Lige povodom godišnjice zločina, dok će u umjetničkom dijelu komemoracije učestvovati pjesnikinja Sanja Baković, a svjetlosni stubovi sjećanja, vidljivi iz većeg dijela Zagreba, simbolično će na nekoliko sati postati spomen-obilježje porodice Zec.

Index.hr ukazuje da je ovaj zločin jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorija.

Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih snaga koji su oslobođeni zbog proceduralnih pogrešaka.

Hrvatske institucije su ih zaštitile i time poslale zastrašujuću poruku svojim građanima i prouzrokovale sramotu za zemlju i Grad Zagreb, koja će se još dugo pamtiti, navodi portal.

Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostaje jedini čin podrške preživjelima od strane Hrvatske.

Uprkos građanskim inicijativama i pozorišnoj predstavi Olivera Frljića ni danas nema spomenika na mjestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu.

Jutarnji list navodi da je u međuvremenu podnijet zahtjev da ulica ili trg u Zagrebu ponesu ime po ubijenoj Aleksandri Zec.

U noći 7. decembra 1991. na zagrebačkoj Trešnjevci, tačnije u Poljaničkoj ulici na kućnom broju 22, pripadnici Merčepove jedinice upali su u dom zagrebačke porodice Zec, koja je spavala.

Hapšenje Mihajla Zeca je brzo postalo javna likvidacija, a potom i otmica dva svjedoka ubistva, njegove supruge Marije i njihove 12-godišnje kćerke Aleksandre, probuđene ovim nasiljem iz prvog sna.

Zločinačka petorka – Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanović – u narednim su satima majku i kćer kombijem odveli do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu gdje su, kao pripadnici MUP-a bili stacionirani, te su ih potom obe likvidirali, piše Blic.

Jedan od ubica Siniša Rimac postao je tjelohranitelj ministra odbrane Gojka Šuška, a 30. maja 1995. primio je orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu, iz ruku tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji pokraj Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca, podsjeća Index.hr.

srpskainfo