fbpx

3. Sajam zanimanja okupio oko 10.000 učenika u Prijedoru

U cilju povezivanja obrazovanja i privrede i boljeg informisanja učenika završnih razreda osnovnih škola pri izboru budućih zanimanja, u Prijedoru je održan 3. Sajam zanimanja koji je okupio oko 10.000 učenika.

Akcent je na deficitarnim zanimanjima na tržištu rada. Učenicima su predstavljena zanimanja koja su potrebna privredi, a to su i zanati i sve trogodišnje škole.

Učenica devetog razreda Osnovne škole ,,Georgi Stojkov Rakovski” iz Banjaluke, Kristina Grujić, kaže da planira upisati Gimnaziju, a da je na Sajmu dobila najbolje informacije kako bi se dalje školovala.

– Sviđa mi se informatički smjer i mislim da ću naći dobar posao – kaže Grujićeva.

Momir Komljenović, učenik iz Zalužana, želio bi proći obuku za CNC operatera i smatra da je ovaj sajam idealno mjesto za sve informacije.

– Ne znam koja je to škola, ni koji smjer, ali tu sam da bih se dobro informisao i zaista je moguće na Sajmu saznati sve u vezi sa određenim zanimanjem – rekao je Komljenović.

Željka Maksimović, učenica Ugostiteljsko-ekonomske škole, sa školskim drugovima na Sajmu je predstavila smjerove i mogućnosti koje nudi ova škola.

– Želimo da pozovemo sve osnovce iz Prijedora i drugih gradova da upišu ekonomsku školu koja nudi dobre smjerove, kvalitetno obrazovanje i nešto što nisu učili u osnovnoj školi – naglasila je Maksimovićeva.

Učenici, koji dolaze iz 130 osnovnih škola Republike Srpske, imali su priliku da na štandovima škola, na zanimljiv i interaktivan način, upoznaju sva zanimanja. Predstavljen je i Konkurs za izradu Android aplikacije pod nazivom ,,Vodič kroz zanimanja”, koje raspisuje Ministarstvo prosvjete i kulture. Konkurs je otvoren do 4. maja, a pravo učešća imaju svi srednjoškolci. Održana je i Panel diskusija ,,Profesionalna orijentacija učenika osnovnih škola i povezivanje srednjeg obrazovanja sa tržištem rada.”

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da na birou ima mnogo školovanih ljudi koji će jako teško naći posao u skladu sa svojom stručnom spremom.

– Nama je potrebno da imamo što više radnika za proizvodna i deficitarna zanimanja – naglasio je Đaković.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić rekla je da je cilj prvenstveno svim učenicima omogućiti potrebne informacije kako bi lakše birali put obrazovanja, zapošljavanja i kvalitetnog usavršavanja.

– Sada imamo veliku zainteresovanost učenika, roditelja i privrednika. Na Sajmu je prvi put ovoliki broj privrednika i partnera koji su došli da daju neophodne informacije učenicima – rekla je Ćućićeva.

Sajam zanimanja organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Program ,,Prilika plus” i Grad Prijedor, uz podršku Privredne komore, Unije udruženja poslodavaca i Omladinskog komunikativnog centra.

U okviru Sajma organizovana je posjeta Fabrici keksa ,,Mira” Prijedor da bi se učenici upoznali sa proizvodnim procesom u ovoj tvornici.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila