Početna BiH 188 učenika pozitivno na virus korona u Republici Srpskoj od 1.septembra. Evo...

188 učenika pozitivno na virus korona u Republici Srpskoj od 1.septembra. Evo kako se određuje izolacija za učenike…

Prema podacima koje je portal BUKA dobio od Ministartstva posvjete i kulture Republike Srpske ukupan broj zaraženih učenika u Republici Srpskoj je 188, od čega je 72 iz osnovnih a 116 iz srednjih škola

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske svakodnevno od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dobija informacije o broju zaražene djece u Republici Srpskoj. Prema podacima Instituta, od 1. septembra do danas broj slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona a koji pripadaju uzrasnoj grupi učenika osnovne škole ( 6-14 godina) je 72, dok je u navedenom periodu infekcija potvrđena i kod 116 učenika srednjoškolskog uzrasta (15- 19 godina)” stoji u odgovoru inistartstva posvjete i kulture Republike Srpske

Mjere zaštite učenika i nastavnika u školama se sprovode u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za odvijanje nastave u školama za školsku 2021/2022. godinu.

Direktori osnovnih i srednjih škola odgovorni su za kontrolu sprovođenja mjera, izvještavanje i redovnu komunikaciju sa relevantnim institucijama. U tom smislu imaju obavezu obavještavanja higijensko-epidemiološke službe nadležnog doma zdravlja i svakog daljeg postupanja prema dobijenim uputama koje ova služba usklađuje sa svakim pojedinačnim slučajem potvrđene zaraze virusom korona, odnosno potrebe za izolacijom,  a što se odnosi na učenike, zaposlene u školi, ali i roditelje/staratelje učenika.

Prilikom pojave virusa korona u razredu škola je dužna odmah obavijestiti nadležni dom zdravlja koji sprovodi higijensko-epidemiološko istraživanje i određuje neophodne epidemiološke mjere u ovom slučaju. Nadležna higijensko-epidemiološka služba u svakom slučaju pojave pozitivne osobe u školi pojedinačno procjenjuje situaciju i definiše da li je neko od učenika ili nastavnika kontakt visokog rizika.

“Faktori koji se uzimaju u obzir prilikom procjene su: dosljedno poštovanje preventivnih mjera, posebno nošenje zaštitne maske od strane svih učenika/nastavnika u učionici, da li je pozitivna osoba u vrijeme zaraznosti bila u školi jedan dan ili više dana, kakva je klinička slika oboljelog učenika/nastavnika, da li je pozitivan učenik/nastavnik uvijek sjedio na istom mjestu ili je mijenjao mjesto sjedenja, da li je učionica redovno provjetravana i sl” stoji u odgvoru Ministarstva dostavljenom našoj redakciji.

Buka

ASHA prodaja vozila