Početna Vijesti КANCEROGENI PIRALEN ODLAGAN ŠIROM BANJALUKE: Zvali smo inspekciju 20 puta, reakcije nije...

КANCEROGENI PIRALEN ODLAGAN ŠIROM BANJALUKE: Zvali smo inspekciju 20 puta, reakcije nije bilo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivisti Mladih demokratskog progresa su na poziv mještana obišli zemljište u banjalučkom naselju Borkovići, na kojem je, prema riječima mještana, dovezeno dvadesetak kamiona materijala, zemlje i drvene sječke, iz Incela nakon martovskog požara.

“Još u martu je bio požar u Incelu nakon kojeg smo saznali za problem sa piralenom koji je godinama bacan pod tepih. Danas je 25.jun, a tek juče su Vlada i Gradonačelnik nešto konkretnije rekli o tome: Da im treba još mjesec dana da, nećete vjerovati, odrede pravce djelovanja. Mene bi to bilo sramota izjaviti, i pored obezbjeđenih sredstava i godina saznanja o tome”, kaže Ivan Begić, predsjednik MDP-a Banja Luka.

Tokom protekle sedmice u Banjaluci je organizovano prikupljanje potpisa građana kako bi se nadležne gradske i republike vlasti čim prije oglasile i odreagovale povodom ekološke katastrofe koja je zadesila Banja Luku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi danas zvanično imam lokacije privatnih zemljišta, i u Borkovićima i u Mađiru, gđe je odlagano to kontaminirano zemljište piralenom. U Borkovićima se radi o jednom privatnom zemljištu nekoliko ljudi koji jedan dio godine provode u Banjaluci, a drugi dio u inostranstvu”, kazao je prilikom prikupljanja potpisa poslanik Draško Stanivuković, koji je zajedno sa Jelenom Trivić, Nebojšom Vukanovićem i aktivistima pokrenuo ovu inicijativu.

Podsjetimo da je vlada Švedske obezbijedila 300.000 dolara za sanaciju zemljišta u krugu nekadašnjeg “Incela”.

“Кada su počeli dovoziti zemljište ovdje jedan od komšija je zvao inspekciju taj dan više od 20 puta, međutim, niko do danas nije izašao na teren”, priča mještanin Borkovića u video klipu koji je Begić objavio na društvenim mrežama.

Begić poručuje da će svim silama zahtijevati da se ispitaju i lokacije na širem području Banjaluke, te da se najstrožije sankcionišu oni koji su zemljište izvozili iz kruga Incela.

“Iskreno se nadam da će inspekcije i ti virtualni stručnjaci, virtualni jer ih još nismo vidjeli da su išta poduzeli, konačno izaći iz kancelarija na teren i ispitati kvalitet zemljišta i vazduha i na spornim lokacijama u Mađiru i Borkovića”, zaključuje Begić.

(BUKA)

ASHA prodaja vozila