Zuckerberg bi mogao spasiti čovječanstvo

Ambiciozni plan Marka Zuckerberga, vlasnika Facebooka, da će izliječiti sve bolesti krenuo je polako da se ostvaruje nakon što je objavio da će u narednih pet godina finansirati na desetine naučnika.

Iznos od tri milijarde dolara donirali su kako bi podržali medicinska istraživanja, a kako kažu, njihov krajnji cilj je da se izliječe i spriječe sve bolesti do kraja ovog vijeka, sa naglaskom na ulaganje u dugoročna naučna istraživanja koja nužno nisu isplativa odmah.

Dio njihove organizacije je i medicinsko istraživačka organizacija – Chan Zuckenberg BioHab, koja je u srijedu objavila da će omogućiti 50 miliona dolara za finansiranje istraživača.

Novac će biti namijenjen za 47 ljudi, koji će njime finansirati svoja istraživanja u narednih pet godina. Svaki od njih će u prosjeku dobiti 1,5 miliona dolara, a za ovaj projekat se prijavilo preko 700 ljudi.

– Sprovodimo istraživanja koja pomažu rješavanju velikih zdravstvenih problema. Pronalazimo i podržavamo najbolje i najpametnije biologe, naučnike, inženjere i tehnologe. Naša kultura naglašava intelektualnu slobodu i saradnju. Naš tim ima najbolje naučne alate – i kad takvi ne postoje, mi ćemo ih izmisliti – rekli su iz organizacije Chan Zuckenberg Biohab.

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login