Željeznice RS-a i u ovoj godini posluju s gubitkom

Željeznice Republike Srpske su u prvom kvartalu nastavile s negativnim poslovanjem.
Dok se čeka na primjenu novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i pravilnika o radu na Željeznicama, gubici za period januar-mart iznosili su 4,4 miliona KM.

Novi finansijski pad uvećao je akumulirani gubitak tog preduzeća na 87,4 miliona KM.

U finansijskom izvještaju Željeznica RS-a za prvi kvartal 2017. godine, objavljenom na Banjalučkoj berzi, precizira se i da je prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca bio 3.087 i manji je u odnosu na isti period lani, kada je bio zaposleno 3.147 radnika.

Generalni direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović ranije je najavio da bi, prema sistematizaciji i modernizaciji koja se provodi u ovom javnom preduzeću, u prvom kvartalu naredne godine trebalo da imaju oko 500 radnika manje.

“Potrebno je oko 50 miliona dolara da bi se izvršilo saniranje obaveza prema radnicima i fondovima, a za to bi Željezenice RS-a trebalo da se zaduže kako bi se u potpunosti stekli uslovi za reorganizaciju i restrukturiranje. Razgovori sa Svjetskom bankom su intenzivni”, kazao je Savanović.

Kredit Svjetske banke trebalo da bude na raspolaganju ovom preduzeću do kraja godine i tada će se moći izmiriti sva dugovanja prema radnicima.

Radnici Željeznica RS-a žale se na neuplaćene doprinose, zbog čega ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice.

Klix

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login