Željezničarima omogućeno ovjeravanje knjižica

Željezničari Republike Srpske od danas opet mogu ovjeravati zdravstvene knjižice, dogovoreno je to na sastanku održanom u prostorijama Fonda zdravstvenog osiguranja RS u Banjaluci. Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici FZO RS, Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite te rukovodstvo ŽRS, dogovoreno je da se firmi omogući novi reprogram dugova za doprinose za zdravstveno osiguranje.

To znači da će se radnici u narednom periodu moći liječiti s ovjerenom knjižicom pod uslovom da njihov poslodavac izmiruje dugove u skladu sa dogovorenim reprogramom i plaća tekuće obaveze. “Postignut je dogovor, željezničari danas mogu ovjeriti knjižice. Razgovarano je i o tome kako u budućnosti da se rješavaju ovakvi problemi, to jest na koji način da spriječimo ovakve i slične situacije u budućnosti”, kazao je danas Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Predstavnici FZO RS su na sastanku istakli da Fond nije adresa za okupljanje i proteste radnika “Željeznica RS”, niti bilo koje druge firme čiji poslodavci ne uplaćuju doprinose, jer su oni ti koji su odgovorni za poslovanje firme i za poštivanje svih zakonskih obaveza. “Naglašavamo da smo zabrinuti što niko nije reagovao na neodgovorne izjave pojedinih predstavnika Sindikata ŽRS, koji su pozivali radnike svih firmi koje redovno ne uplaćuju doprinose da se okupe i blokiraju rad Fonda dok im se ne omogući ovjera knjižica”, navode iz Fonda.

Smatraju da je krajnje nekorektno i neodgovorno traženjem svojih prava ugroziti prava svih ostalih osiguranih lica. “Poslovnice Fonda nisu mjesto za proteste i svako pozivanje i okupljanje u njima bi, pored tog što je nezakonito, blokiralo rad zaposlenih koji svakodnevno brinu o pravima svih osiguranika u RS, čime bi se moglo direktno ugroziti zdravlje, pa i životi pojedinih osiguranika. Pomenućemo samo brojne komisije Fonda koje svakodnevno izdaju rješenja za liječenje teško oboljelih lica u zemlji i izvan”, kažu u FZO. Sindikalci ŽRS, međutim, ponavljaju da njih interesuje njihovo pravo na liječenje i ništa više.

“Mene interesuje da li će kad moj radnik dođe na šalter moći ovjeriti knjižicu, a ostalo me ne interesuje, ni kako će oni to izvesti, takođe”, kazao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS. Marin je rekao da prvi dan kad opet ne budu mogli da ovjere zdravstvene knjižice izlaze na proteste.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login