Žele da plata policajaca zavisi od učinka

Osnovna plata može da sadrži i varijabilni dio, koji se odnosi na umanjenje do 10% ili uvećanje do 10 %, u zavisnosti od postignutih rezultata u radu.

Tako glasi izmjena zakona o plata zaposlenih u MUP-u Republike Srpske, o kojoj će poslanici,po hitnom postupku, vijećati sutra. Osnovna plata, ukoliko prijedlog dobije većinu, više neće biti fiksna, i zavisiće od učinka policajca. Sindikalci nisu optimistični. Zakon bi, kažu, u svojoj novoj formi, ugrozio postojeća primanja, koja, dodaju, ionako nisu na zadovoljavajućem nivou. Vladi su uputili konkretan zahtjev- da se prijedlog o izmjenama Zakona povuče sa skupštinske sjednice.

“Sada više nemate čak ni garancije za osnovnu platu. Zakon o platama ne može postati mehanizam u rukama pojedinaca, da kada god poželi smanji plate pripadnicima MUP-a RS”, rekla je Anica Jondić, predsjednik sindikata zaposlenih u MUP-u RS.

Zamjerke sindikalaca ne ostaju samo na dijelu o varijabilnosti. Nezadovoljni su i izmiješanim koeficijentima, koji više na zavise od stručne spreme, pa između radnika, tvrde, prave razdor. Ako nadležni ne budu imali sluha za njihove zahtjeve, u sindikatu imaju rezervni plan. Posegnuće za institucionalnim rješenjima, pa bi se Zakon o platama mogao naći i pred Ustavnim sudom Republike Srpske. Ministar Dragan Lukač ima spreman odgovor.

“Vrijedne nagrađujemo, a neradnike kažnjavamo i to je sva suština predloženih izmjena”, poručuje Lukač.

“U MUP-u ima onih koji ne rade svoj posao na pravi način i kako treba, da ih ne nazovem neradnicima. Ovdje se radi o prijedlogu jedne stimulacije za radnike koji ostvaruju dobre rezultate da budu stimulisani za svoj rad , a oni koji ne rade da ne mogu na neki način ni da dobiju punu platu”, izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Pozivam sindikat da ne štiti neradnike, dodaje Lukač, a šta će se pred Ustavnim sudom naći, priča je, kaže, za neki naredni period. Zato o ocjeni ustavnosti i prije skupštinskog glasanja, priča opozicija. U PDP-u su odlučni, predloženim izmjenama neće dati zeleno svjetlo.

“Mislim da je politika Vlade po pitanju plata vrlo čudna i da će dio tih zakona vjerovatno pasti na Ustavnom sudu RS. Vlast ne preže od toga da uzima stalno od radnika ono što im zakonom pripada”, rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u NSRS.

Za specijalu nema straha. Njima je novim zakonom zagarantovano samo povećanje plate, i to za 10%. Izmjene, ukoliko prođu skupštinsku proceduru, mogućnost odlučivanja o varijabilnom dijelu daju u ruke ministru. Red je sad došao na narodne poslanike, koji će, u skupštinskoj sali, vijećati sutra.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login