Zbog selfija uništeno umjetničko djelo vrijedno milion dolara

Instalacija umjetnice Jajoi Kusame, čija se vrijednost procjenjuje na milion dolara, oštećena je u bizarnom selfi incidentu, prenose američki mediji.

Riječ je o instalaciji “Beskonačna soba ogledala – Sva moja beskrajna ljubav prema tikvama”, odnosno to je prostorija obložena ogledalima u kojoj se u polumraku nalaze crno-žute ručno oslikane tikve.

Svaki posjetilac dobija mogućnost da uđe u staklenu sobu na trideset sekundi sa zatvorenim vratima, bez obezbeđenja. Zato niko nije primjetio kada je došlo do oštećenja jedne od tikvi.

– Kada se vrata zatvore, možemo samo da nagađamo šta se događa unutra – izjavila je portparolka muzeja Alison Pek.

Nekoliko medija prenijelo je, pozivajući se na dva posjetioca koji su u tom kobnom trenutku bili prisutni, da je do oštećenja došlo kada je jedna osoba pokušala da napravi selfi.

Nejasno je kolika je šteta jer je oštećena tikva samo jedan aspekt velike instalacije, ali “Artnet News” prenio je da je sličan komad prodat kao samostalan rad, koštao oko 800.000 dolara na aukciji 2015. godine.

Cijela “beskonačna soba” instalacija procijenjena je na nešto manje od milion dolara na primarnom tržištu u 2015. godini.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login