Zbog otkaza u Hitnoj trpe pacijenti

Zbog otkaza koji su uručeni za tri medicinska tehničara i jednog vozača, Služba hitne pomoći Doma zdravlja ne može, kako tvrde, da pruži adekvatnu uslugu svim pacijentima, a najviše trpe pacijenti koji treba da budu transportovani u druge zdravstvene centre. “Mi svim silama pokušavamo da održimo taj ritam, da pacijenti ne trpe, ali problem je transport za Banjaluku. Možemo samo jednog pacijenta dnevno da vozimo, ležećeg, i dva sjedeća pacijenta.

Jednostavno, nemamo vozača koji bi vozio.

Nemamo ni vozače i tehničare koji bi mogli da idu u redovne kontrole pacijenata iz udaljenih mjesta i ne možemo tamo da uputimo vozilo”, kaže Slobodan Tomanić, šef Službe hitne pomoći. On navodi da su otpušteni radnici bili primljeni na određeno vrijeme, a zbog nove sistematizacije koja je utvrdila da je 95 radnika u Domu zdravlja višak, prvi su došli na udar te su im uručene radne knjižice. Da li je riječ o predizbornom zapošljavanju, Radoslav Nikolić, direktor Doma zdravlja, nije želio kazati, nego je naveo da je otpuštanje radnika primljenih na određeno vrijeme usklađivanje sa “normativima iz ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS koji su bili prinuđeni da potpišu”.
,

“Mi smo prošle godine primili nekoliko radnika na određeno vreme u Službu hitne pomoći zbog toga što je postojala potreba. Fond je ove godine ponudio ugovor sa 10.000 pacijenata manje. Prošle godine je Služba hitne pomoći pokrivala 79.000, a ove godine 69.000 stanovnika. Nismo dobili odgovor gdje je nestalo 10.000 građana, i to je oko 150.000 KM manje po ugovoru za Hitnu”, rekao je Nikolić. On je obećao da će u naredna dva dana unutrašnjom preraspodjelom radne snage u Domu zdravlja biti obezbijeđeno da Služba hitne pomoći funkcioniše nesmetano i da dobije potrebne radnike.

Otpuštanje zaposlenih na određeno vrijeme je samo jedan od načina za smanjenje viška u Domu zdravlja, koji trenutno ima 320 radnika, slijedi penzionisanje, a za svoja radna mjesta strahuju i ostali. “Nijedan član Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara još nije dobio otkaz, niti se obratio za pomoć. Onog momenta kad bude, mi ćemo s pravne strane uraditi sve što naš pravni tim može i što ima zakonske okvire”, poručio je Darko Milanović, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login