Zbog dugovanja za poticaje malim firmama prijeti gašenje!

Zbog višemilionskih dugovanja za poljoprivredne poticaje poljoprivrednici iz Tuzlanskog kantona najavljuju masovne proteste, jer naplatu potraživanja čekaju više od dvije godine.

Proljetna sjetva je ugrožena, poljoprivrednici više ne mogu finansirati proizvodnju, pa bi zbog toga uskoro moglo doći do gašenja nekoliko stotina registrovanih obrta u poljoprivredi, objavila je FTV.

Sadik Imamović i Muhamed Halilović su registrovali svoj obrt i od poljoprivrede žive njihove porodice. Za poreze državi ne duguju nijedan fening, a država njima duguje oko 20 miliona maraka za poticaje.

– Potražujemo taman toliko koliko bi nam trebalo da uradimo proljetnu sjetvu. Ako to ne bude isplaćeno ovih dana mi nemamo kud, više nam mikrokreditne organizacije i banke ne daju novac, ogorčen je Imamović.

Kad su u pitanju sudske presude njih ima oko 500.000 KM, a milion maraka za biljnu proizvodnju, 17 miliona maraka za animalnu proizvodnju, to su tov junadi, junice za proizvodnju mlijeka, ističe Muhamed Halilović, predsjednik Grupacije registrovanih obrta u poljoprivredi TK-a.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je u aktu koji je poslala poljoprivrednicima u Tuzlanskom kantonu utvrdila da u trezoru za ovu godinu nema evidentiranih neisplaćenih obaveza prema poljoprivredi.

Poljoprivrednici, pak, tvrde da im duguju poticaje za četvrti kvartal 2014. te 2015. i 2016. godinu. Ukoliko do polovine ovog mjeseca ne naplate ta dugovanja najavljuju masovne proteste.

– Tražit ćemo ostavke i ministra i premijera Vlade FBiH. Umjesto parcela orat ćemo putne komunikacije i tako dati do znanja čitavoj javnosti da je ovo katastrofalno stanje, i nikad u težem stanju nismo zaista bili, poručuje Imamović.

Od oko hiljadu i po registrovanih obrta u poljoprivredi u Federaciji, polovina je registrovana u Tuzlanskom kantonu i zapošljava nekoliko stotina osoba.

– To su nova radna mjesta koja treba podržati, osigurati ih olakšicama koje će zadržati te ljude u registrovanom obrtu. Inače, ukoliko se ovako nastavi, veliki broj će njih sigurno do kraja godine ugasiti obrte, napominje Suad Selimović iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

Stagniranju poljoprivredne proizvodnje doprinijela je i Kantonalna vlada, koja je drastično smanjila poticaje za poljoprivredu.

Ukinula je zakonsku obavezu da se za poljoprivredu mora minimalno izdvajati tri posto kantonalnog budžeta, a uvela odredbu do tri posto, koja u praksi znači da poljoprivreda nije na listi prioriteta budžeta, objavila je FTV.

BiznisInfo

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login