Zbog divljih konja učestale saobraćajke na putu Livno – Šuice

Galop oko 500 poludivljih konja, koji su zakonski zaštićeni i slobodno se kreću na lokalitetu Borova glava, kod Livna, mami uzdahe prolaznika, međutim, noćna mora su vozača, jer su učestale saobraćajne nezgode u kojima je, pored štete na vozilima, nekoliko životinja stradalo. Pored toga, ove poludivlje životinje i u livanjskim selima na području ispod Borove glave, kako kažu mještani, ulaze u dvorišta, prave im štetu, zbog čega su se obraćali policiji.

Konji u potrazi za vodom ili solju znaju blokirati putni pravac u oba smjera. MUP Livanjskog kantona često se oglašava kako bi upozorio vozače da smanje brzinu, jer konji pri prelasku saobraćajnica izlijeću veoma brzo, što i jeste bio uzrok mnogih nezgoda, a proteklih dana pojavile su se uznemirujuće fotografije pregaženih konja.

Kako su za “Nezavisne” rekli u MUP-u Livanjskog kantona, saobraćajne nezgode u kojima su glavni akteri divlji konji, veoma su česte, a iako postoji adekvatna saobraćajna signalizacija, preporuka policije je da se do zime postavi i svjetlosna signalizacija kako bi vozači bili dodatno oprezni. “Divljih konja ima oko 500 i prilikom prelaska preko saobraćajnice, vozači ne mogu predvijeti njihovu reakciju. Mnogo je saobraćajnih nezgoda, posebno u večernjim satima kada je smanjena vidljivost”, kažu iz MUP-a.

Iako je nesvakidašnje krdo livanjskih poludivljih konja jedna od najvećih turističkih atrakcija u ovom području, o njima se za sada brine isključivo udruženje koje se bavi zaštitom životinja, koje im pomaže da prežive u teškim ljetnim ili zimskim uslovima, što su nam potvrdili i iz resornog ministarstva. Juče smo u opštini Livno pokušali da se informišemo u vezi s tim u čijoj su tačno nadležnosti ove poludivlje životinje, ali su načelnik opštine, kao i njegovi pomoćnici u odjeljenjima, bili na cjelodnevnoj sjednici.

Iako su u turističkoj ponudi ove opštine livanjski divlji konji predstavljeni kao jedna od atrakcija ovog kantona, kako smo saznali, ni novo rukovodstvo Turističke zajednice još nije uspostavljeno. Mišljenja o saobraćajnim udesima o kojima se najviše diskutuje po društvenim mrežama i lokalnim portalima su podijeljena, dok jedni krive neadekvatnu zaštitu oko saobraćajnica i smatraju da su vozači u opasnosti, drugi pak smatraju da divlji konji ne smiju biti ograničeni u svom kretanju i da su vozači glavni krivci za njihova uginuća.

Zasad, vozače koji saobraćaju na magistralnom putu M-15 Livno – Šuica, na lokalitetu Borova glava, pozivaju na pojačan oprez, jer je to jedino čime mogu zaštititi ove rijetke životinje, sebe i svoj automobil, jer je štetu od nezgoda u kojima učestvuju divlji konji veoma teško naplatiti.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login