Zašto su zaboravljene žrtve iz Tomašice: Ekshumacije počele prije četiri godine

Ekshumacije na Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, koja je 21 godinu krila posmrtne ostatke 435 osoba nesrpske nacionalnosti, počele su na jučerašnji dan prije četiri godine. Ranije su na tom mjestu u dva navrata rađene 34 ekshumacije. Zajedno s još 375 posmrtnih ostataka iz Tomašice, koji su radi skrivanja transportirani na Jakarinu kosu kod Ljubije, iz ove masovne grobnice do sada su ekshumirani ostaci 842 žrtve.  

Strašna negacija

Neljudski, životinjski umorene, a potom prikrivene sistematskim radom tadašnje srpske vlasti na jezovit način, četiri godine nakon što su pronađene, ove žrtve simbolički doživljavaju strašnu negaciju i „drugo umiranje“ činjenicom da njihove sistematske smrti kao krunski dokaz genocida u Prijedoru nisu uvrštene u optužnicu Radovanu Karadžiću.

Prije četiri godine glavni haški tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz), u vrijeme dok je Tomašica bila svjetska vijest, izjavio je kako će pokrenuti postupak da se ona uvrsti u optužnicu protiv Radovana Karadžića, a to su od njega tražile porodice žrtava. No, na tome nije učinjeno ništa.

I predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Teodor Meron (Theodor) prije četiri godine je nad ovom masovnom grobnicom, kako je rekao, licem u lice s hororom koji jedan čovjek može učiniti drugom čovjeku, poručio kako će s porodicama žrtava razgovarati o problemima vezanim za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na tom području.

Istražni predmet

A porodice su tražile da Tomašica bude, kao što i jeste, kruna užasa koji je „aminovao“ i podržavao zločinac Karadžić sa svojim prijedorskim epigonima.  

– I pored činjenice da je Tomašica krunski dokaz prijedorskog genocida, ona nije uvrštena u optužnicu protiv Radovana Karadžića, niti je Tužilaštvo BiH do danas otvorilo istražni predmet „Tomašica“. Poglavlje o ekshumaciji i procesuiranju odgovornih za masovnu grobnicu Tomašica tek treba da bude otvoreno. Nećemo odustati – naveo je Mirsad Duratović, bivši logoraš i aktivista u logoraškim udruženjima.

Sramotno je, smatraju porodice žrtava, što se četiri godine nakon otkrića Tomašice još tapka u mjestu.

Sve se zna  

– Vrijeme leti, četiri godine nisu malo, a mi znamo da se malo ili ništa nije uradilo. Zna se čiji su kamioni danima prevozili tijela ubijenih put Tomašice, ko su bili vozači, pomagači, bageristi, obezbjeđenje, ali ništa se ne čini – govore Bošnjaci u Prijedoru.

 

 

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login