Zašto su plate najniže u najrazvijenijim opštinama

Brojni mediji objavili su ovih dana podatke o visini plata po opštinama u Federaciji BiH. Mnogi su odmah kazali kako ovaj spisak ukazuje na nejednaku razvijenost regiona i opština u FBiH.

Posebno upada u oči činjenica da su najniže plate u nekim od najrazvijenijih opština u Federaciji, poput Gračanice, Tešnja ili Visokog.

Neki su čak išli tako daleko da optuže vlasnike kompanija u ovim sredinama da iskorištavaju radnike i daju im niske plate.

No, razlog za ovu statistiku je u suštini jednostavan, a to je da ove opštine nisu administrativni centri, odnosno u njima se ne nalaze sjedišta brojnih državnih, federalnih i kantonalnih institucija u kojima su plate znatno veće nego u privatnim firmama.

Osim toga, s obzirom da imaju više privatnih firmi, prosjek plata je niži nego u onim opštinama gdje većinu zaposlenih čine radnici lokalne administracije i javnih preduzeća.

To pokazuje činjenica da su najviše plate u sarajevskoj opštini Centar, u kojoj se nalazi najviše državnih, federalnih i ostalih insitucija, kao u onim opštinama gdje je lokalna administracija najveći poslodavac.

Za razliku od javnih institucija koje imaju osigurane budžete i koje finansiraju svi građani kroz poreze, privatne firme moraju brinuti o svakom feningu.

Osim toga, poznato je da na svaku marku koju daju radnicima moraju platiti još 70 feninga državi kroz razne poreze, i upravo su ti previsoki nameti glavni razlog zbog čega plate u privredi nisu više.

Stoga ova lista pokazuje jedan fenomen da su u najrazvijenim opštinama prosječne plate najniže.

Javni sektor u BiH uživa u, uglavnom nezasluženim, beneficijama.

S druge strane, vođenje privatnog biznisa u BiH je konstantna borba s brojnim barijerama, tržišnom konkurencijom, previsokim nametima, nerazumnom i nezastitom birokratijom itd., pa onima koji uprkos tome odluče otvarati radna mjesta treba odati svako priznanje.

BiznisInfo

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login