Zašto mladi poslije fakulteta ne nalaze posao?

Regija Balkana, a posebno Bosna i Hercegovina, je u svjetskom vrhu po nezaposlenosti mladih u dobi između 15 i 24 godine po izvještajima Međunarodne organizacije rada (ILO) za 2017. godinu.

U našoj zemlji čak 57,5% mladih je nezaposleno, a slična situacija je i u regiji. Zbog čega smo stigli do ovoga? Prethodnih 20 godina se na fakultete sa čijom diplomom ima najviše nezaposlenih na evidencijama službi za zapošljavanje, prijavljuje najveći broj budućih studenata.

I nakon što poslije 3 ili 4 godine uspješno završe studije, ulažući pri tom veliku količinu resursa poput novca, vremena i uz puno odricanja, mladi dolaze do toga da posla nema i da je alternativa da zauvijek odu iz BiH ili nastave školovanje na master studijama. Studiranje je investiranje u budućnost, a diploma, barem kod nas, nije garancija da će posla biti. Šta je rješenje? Postoje dvije glavne oblasti koje garantuju sigurno zaposlenje danas: informacione tehnologije i preduzetništvo.

Kako prenosi najpoznatiji američki bizis magazin Forbes, od 10 najbogatijih ljudi na svijetu u 2017. godini, svih 10 su bili preduzetnici, a od prvih 5 na listi, trojica se bave informacionim tehnologijama i započeli su svoje biznise u 20-im godinama. Studije IT-a i preduzetništva Studenti koji se odluče da grade karijeru u najperspektivnijoj oblasti 21. vijeka imat će priliku da na jednom mjestu, tokom 3 ili 4 godine školovanja, steknu praktična znanja za rad u IT sektoru ili da započnu sopstveni posao.

Kombinacijom korisnih znanja i zvanja diplomiranog inženjera ili ekonomiste sa snažnom orijentacijom na preduzetništvo i stvaranje novih vrijednosti, studenti će imati sve što je potrebno da budu uspješni u 21. vijeku, ne vodeći brigu o velikom broju njihovih kolega koje čekaju na evidencijama službi za zapošljavanje ili dostupnim radnim mjestima.

Nezavisne

Lim profi, Prijedor Panta Rhei, masazno-kozmeticki studio, Prijedor Pogrebno Iris