Zamjena za klasične proteze: Nevidljive zubne folije za ljepši osmijeh

Nevidljive fiksne proteze u obliku prozirnih folija, koje su veliki hit u svijetu, polako stižu i na domaće tržište, a stručnjaci kažu da, pored toga što estetski mnogo bolje izgledaju, imaju potpuno isti efekat za ispravljanje nepravilnosti zuba, kao i one koje su “upadljivije”. Za razliku od klasičnih fiksnih proteza, koje se sastoje od bravica, lukova i elastičnih gumica, folije za ispravljanje zuba dovode zube u idealan položaj uz pomoć plastičnih, providnih alajnera. Izrađene su od tanke, providne plastike, a nalik su folijama za kućno izbjeljivanje zuba. Rađene su od tvrde plastike, koja je još tanja i providnija pa je folija za ispravljanje zuba manje uočljiva.

Stručnjaci pojašnjavaju da se zubi uglavnom ispravljaju fiksnim ortodontskim aparatima koji su u većoj mjeri vidljivi, a u posljednje vrijeme došlo je do potrebe za razvojem tehnika i aparata koji su gotovo u potpunosti nevidljivi, što je odraslim osobama izuzetno važno. Taj svjetski trend brzo je došao i kod nas kao diskretan, komforan i ugodan sistem za rješavanje problema nepravilno raspoređenih zuba. Doktor Goran Jovanović iz Banjaluke pojasnio je da ortodontske folije predstavljaju savremeno ortodontsko rješenje, estetski su prihvatljivije, komfornije i brže u odnosu na druge metode.

Prema njegovim riječima, njima se možete riješiti problem tjeskobe, dijasteme, rotiranih, krivih, nagnutih, preklopljenih, raštrkanih i na druge načine nepravilno raspoređenih zuba. Objasnio je da su one napravljene od poliuretana, a još se nazivaju i alajneri ili nevidljive folije za zube. Glatke su na dodir, udobne za nošenje, te podsjećaju na retejnere koji se nose nakon terapije fiksnim ortodontskim aparatom.

Ovaj sistem ispravljanja zuba, kako ističe, postaje sve popularniji među pacijentima zbog mogućnosti ispravljanja anomalija, a da taj proces bude neprimjetan. Zubne folije blagom silom konstantno djeluju na zube i na taj način ih pomjeraju u željeni položaj. Radi se o nekoliko setova folija koje se izrađuju individualno za svakog pacijenta na osnovu otiska zuba. Izrađuju se uz pomoć najsavremenije 3D tehnologije i to na osnovu digitalizovanog modela vilice, pojasnio je doktor Jovanović. Uz pomoć specijalizovanog softvera radi se simulacija pomjeranja zuba, tako da se pomjera svaki zub pojedinačno. Simulacija pomjeranja se zatim dijeli na broj folija koje su potrebne kako bi ortodontski tretman bio kompletan, a željeni rezultat konačan.

U prvoj fazi ortodont analizira zube i pravi plan terapije, koji uključuje jasnu poziciju koju svaki zub treba da zauzme nakon terapije, te broj folija kojima se to postiže. Setovi folija su napravljeni tako da svaki od njih odgovara novom položaju zuba, a samim tim se održava konstantan blagi pritisak ključan za pomjeranje. Ovaj proces je isplaniran i postepen, te tako raspoređen da se zub na planirani položaj pomjera u fazama. Svaka folija vrši pomjeranje od 0,25 do 0,30 milimetara.

Za razliku od pritiska koji je kod fiksnih ortodontskih aparata usmjeren samo na površinu bravice, folije silu raspoređuju na cijelu površinu zuba, što je bolje jer se na taj način ne oštećuje parodoncijum pomjeranog zuba. Prva faza terapije obuhvata posjetu stomatologu, ortodontu, koji će pregledati zube i na osnovu pregleda dati sve informacije o ovoj metodi korekcije nepravilnog položaja zuba. Tada se vrši okvirna procjena koliko će dugo potrajati terapija i koliko setova folija ona uključuje. Nakon toga, u dvije faze, precizno se uzimaju otisci gornje i donje vilice, na osnovu kojih će se uz pomoć softverske analize otiska praviti detaljan plan terapije. Nakon korištenja prvog seta folija slijedi kontrolni pregled, te se određuje sljedeći set folija.

Ovaj proces se ponavlja, zavisno od slučaja i plana terapije, svake dvije do četiri nedjelje, sve do postizanja željenih rezultata. Dakle, kako je pojasio doktor Jovanović, svaka folija je odgovorna za samo jedan korak u cijelom terapijskom procesu i pomjera tačno određene zube do položaja definisanog tom folijom. Može se javiti neugodnost koja se vremenom smanjuje “Kada se stavi prvi set folija, osjetićete pritisak na zube, koji prvih nekoliko dana može biti neugodan. Kako se zub bude pomjerao u novi položaj, pritisak će se osjetno smanjivati, a već tada se može primijetiti kako položaj zuba odgovara položaju predviđenom folijom”, pojasnio je Jovanović i dodao da se bol, karakterističan za nošenje fiksnog ortodontskog aparata neće osjetiti, nego blagi osjećaj pritiska koji je potpuno normalan na samom početku terapije. Takođe, folije se prave tako da pristaju zubima i nikada ne spadaju, čak i kada se spava, priča ili se smije. Za najbolje rezultate terapije potrebno je nositi folije između 20 i 22 sata dnevno.

Neophodno ih je skidati u toku jela ili u toku održavanja oralne higijene, pojašnjavaju stomatolozi. Treba imati na umu da se zubi pomjeraju samo onda kada se nose folije, pa je za željene rezultate samodisciplina od velikog značaja. Iako stručnjaci tvrde da se u početku može učiniti da su pomjeranja minimalna, sile koje djeluju na zube moraju biti minimalne kako bi se očuvalo njihovo zdravlje. U odnosu na fiksne ortodontske aparate, sa zubnim folijama povećana je preciznost i predvidivost pomjeranja zuba, a od velikog značaj za pacijente je da znaju da svakodnevne navike ostaju nepromijenjene. “Možete jesti svu hranu koju volite bez ikakvih ograničenja ili brige da će vam hrana zapadati između bravica i žica.

Higijena je uobičajena, zube nakon skidanja folija perete normalno, a i same folije se održavaju čistim uz pomoć četkice i paste za zube”, pojasnio je Jovanović i dodao da je zbog daleko većeg komfora i bolje estetike ovaj način ispravljanja zuba uveliko preuzeo primat u Sjevernoj Americi i zemljama zapadne Evrope. Kako tvrde stručnjaci, dobijeni rezultati ovim sistemom ispravljanja zuba su trajni za veliku većinu pacijenata ukoliko se nose retejneri nakon terapije. Prozirne folije, pojašnjavaju stomatolozi, mogu biti idealna opcija i za one koji su već ispravljali zube fiksnim ortodontskim aparatom, ali se nakon toga desilo pomjeranje zuba. Folije ispravljaju lakše, srednje teške i teške ortodontske slučajeve.

Ne koriste se kod pacijenata sa mostovima, problema sa zagrižajem bočnih zuba, rotiranim očnjacima i premolarima ili problema kod kojih je potrebno vertikalno pomjerati zube. Za ostale pacijente, terapija može trajati u prosjeku između devet i 15 mjeseci, a prosječan broj folija je između 10 i 20. Ipak, kažu stručnjaci, treba imati na umu da nije ista kod svakog pacijenta i u zavisnosti od toka liječenja, pacijenta i željenih rezultata, trajanje terapije može varirati. Najbolji način da se utvrdi da li je neko pacijent za ovu metodu ispravljanja zuba je stručni pregled na kome će ortodont utvrditi jasno stanje i mogućnosti.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login