Zagrljaji jako korisni za zdravlje

Zagrljaji su mnogo više od prijateljskog pozdrava, a prema istraživanjima zdravstvene koristi od njih su višestruke. Zagrljaji povećavaju imunitet, smanjuju broj srčanih oboljenja, stvaraju osjećaj povezanosti i povjerenja i poboljšavaju raspoloženje.
Zdravstvene koristi zagrljaja su višestruke, grlite se najmanje šest minuta na dan

Prema studiji Univerziteta Carnegie Mellon zagrljaji mogu pojačati imunitet. Osobe koje se više grle imaju manje simptoma i znakova infekcije. Prema istoj studiji grljenje pomaže ljudima da ostanu mirni i prisebni u teškim situacijama, te predstavljaju dobar način da se zaštitite od učinaka stresa.

Također, grljenje može smanjiti broj otkucaja srca koje pomaže u smanjivanju krvnog pritiska i broja srčanih oboljenja.

Dokazano je i da zagrljaj može povećati samopoštovanje i stoga ne čudi zašto ljudi žude za dodirima.

Grljenje povećava hormon oksitocin koji dovodi do osjećaja povjerenja i povezanosti. Prema tome, zagrlite osobu kojoj želite otvoriti svoje srce.

Osim toga, grljenje smanjuje depresiju jer povećava proizvodnju serotonina koji je prirodni antidepresiv, poboljšava raspoloženje i podiže nivo samopouzdanja. Zagrljaji također povećavaju performanse na poslu i u školi.

Zagrljaji su veoma važni za naše fizičko i emocionalno preživljavanje. Kako biste poboljšali svoje zdravlje stručnjaci savjetuju da se grlite najmanje šest minuta na dan, po mogućnosti u trenucima kada ste opušteni.

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login