Vratili 3.000 €, a dobili “hvala”

Kupac koji u žurbi Draženko i Dragana Vukojičić su već navikli da stalno nalaze izgubljene stvari u svom malom kiosku, ali im nikada nije palo na pamet da bilo šta zadrže, iako bi, sume novca koje su se do sada zaturile u nagomilanim novinama, dovele u iskušenje i najveće poštenjačine.

Iako mu nije bitna nagrada, Draženko kaže da ga malo ga razočaralo kada je jedna sugrađanka iz Australije, nakon što joj je vratio novčanik u kojem je bilo 3.000 evra, samo rekla „hvala, spasio si me“.

”Tako je nedavno jedan gastarbajter iz Njemačke, ushićen što se vratio u rodni grad iz tuđine, slučajno ispustio pozamašnu sumu novca dok je kupovao karticu za mobilni telefon. Prije toga je bio na pumpi i u trgovini, a potom je kod nas navratio oko deset časova. Tih dana su bile velike vrućine, pa je supruga Dragana zatvorila kiosk oko podne kad najviše upekne”, priča Draženko.

Ubrzo ih je pozvao prijatelj, koji sticajem okolnosti poznaje gastarbajtera iz Nemačke. On je ispričao šta desilo i zamolio ih da pogledaju da novac slučajno nije u kisoku iako je gastarbajter bio uvjeren da mu je novac ispao na pumpi i da ga je neko već našao.

”U kiosku imam video nadzor pa sam upalio kamere da vidimo šta se desilo, ali je kao u inat nešto bilo u kvaru. Međutim, supruga je preturila po novinama i našla 600 evra koje su zapale među ukrštenice. Novac smo vratili, a supruga je dobila kao nagradu 50 evra”, navodi Draženko.

On kaže da prvo što se pita kada nađe novac jeste o kome se radi i koliko mi je taj novac potreban.

”Jedan dečko koji je puka sirotinja izgubio je 100 KM. Hodao je po gradu očajan i pričao šta mu se desilo. S obzirom da je bio kod nas pretražili smo kiosk, našli pare i vratili mu”, kaže sagovornik.

I sam je kaže široke ruke i nije mu žao potrošiti pare na kafanu, ali kad izgubi marku ne može da je prežali.

”Nedavno sam izgubio dvije marke pa mi je bilo krivo, a mogu misliti kako je nekom kad izgubi veći iznos. Uvijek me obraduje ushićenje ljudi kada im vratim izgubljeno. To je kao da im dajem novu nadu”, kaže Draženko, koji je po zanimanju savezni kontrolor suđenja u fudbalu, a zimi oblači odijelo Deda Mraza i dijeli djeci paketiće.

Dodaje da je svoja dva sina naučio da budu vrijedni i pošteni i da nikada tuđe ne zadržavaju za sebe.

„Opasan momak“ zaboravio telefon

Draženko kaže da su na kiosku osim novca često pronalazili telefone, ključeve od stana i automobila, naočale.

”Jednom je jedan opasan momak iz našeg kraja ostavio telefon na kiosku. Bila je to napeta situacija, niti se smiješ javiti, niti ga uzeti u ruke”, kroz smijeh priča Draženko.bilo šta ostavi ili zagubi na kiosku bračnog para Vukojičić sa Sokoca može biti siguran da će mu sve uredno biti vraćeno.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login