Vozači skidaju rampu na pružnom prelazu da prođu (VIDEO)

Jedan vozač je na pružnom prelazu Modriča, prilikom spuštanja rampe, nagazio po popučici gasa i projurio, dok je bilo i onih nesavjesnih koji su ručno dizali rampu kako bi nastavili put dalje. Potvrdili su to iz “Željeznica RS”, ističući da na taj način, osim izazivanja materijalne štete, nesavjesni vozači dovode u opasnost svoj život i živote drugih učesnike u saobraćaju, kako drumskom tako i željezničkom. Iz ŽRS kažu da je neodgovorno ponašanje, nepoštovanje saobraćajnih propisa i uništavanje imovine firme često i da ih mnogo košta. Zbog toga su na pružnom prelazu Modriča ugradili videonadzor. “Postupcima koji se mogu vidjeti na snimku ugrožava se bezbjednost na putnim prelazima”, rekli su u ŽRS.

Zasad je videonadzor postavljen samo u Modriči, a za druge trenutno nije bilo novca. “Imamo namjeru da obezbijedimo sve pružne prelaze, kada bude bilo para, ali je sada prioritet osiguravanje samih prelaza višim nivoom osiguranja kada je bezbjednost vozača u pitanju”, navode iz ovog preduzeća. U Modriči su kamere montirane prije nešto više od dvije godine. Od tada je osam osoba uhvaćeno i procesuirano, a od šest vozača je već naplaćena kazna i zbog štete koju su napravili. Iz “Željeznica” su ustupili snimak nadzorne kamere “Nezavisnim”, gdje su se novinari moglu uvjeriti kako se sve pojedini vozači opasno i nesavjesno ponašaju. Na pružnom prelazu Modriča desio se jedan od prekršaja za rubriku vjerovali ili ne.

S jedne strane prelaza u koloni su tri vozila koja čekaju da se podigne rampa, četvrto vozilo koje nailazi prestiže kolonu i provlači se između dvije rampe. Na drugoj strani pružnog prelaza nekoliko sekundi zastao je kombi, nakon čega vozač odlučuje da izađe iz vozila, podigne rampu rukama, a kako mu taj plan nije uspio jer rampa ne može ostati u uspravnom položaju on poziva vozače iz drugih vozila da neko pridrži rampu dok on ne prođe. Da vozači u Modriči nemaju previše sobraćajne kulture, ali ni straha od mogućih posljedica, pokazuje postupak vozača golf 4, koji u trenutku spuštanja rampe dodaje gas i manerviše između prepreka. Vrijedi izdvojiti još i situaciju u kojoj vozač staje ispod rampe, koja udara u automobil, nakon čega se ista podiže zbog automatske reakcije.

Možda i vrhunac bezobrazluka predstavlja vozač kamiona koji prevozi prozore u prikolici. Radnici su prevozeći stolariju do kupaca 9. maja 2017. godine u trenutku dok se rampa spuštala ubrzali i stolarijom koja je bila visoko iznad prikolice izvalili rampu u potpunosti iz njenog ležišta. Nakon toga se nisu zaustavili niti čak usporili već samo nastavili dalje. Da vozači kamiona imaju nešto protiv rampi na pružnim prelazima pokazuje i primjer vozača većeg kamiona, koji je po dolasku na prelaz izašao i skinuo rampu te je nonšalatno stavio kraj puta.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login