Vlada RS postaje vlasnik Željeznica

Do kraja 2021. godine trebalo bi da bude završen proces restrukturiranja “Železnice Republike Srpske”, koji bi ovo preduzeće učinio samoodrživim i profitabilnim, rečeno je u Banjaluci na predstavljanju usaglašenog plana tog procesa.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Uprava “Železnica” i Svjetska banka usaglasili su prijedlog plana koji predviđa tri komponente – vlasničku, finansijsku i organizacionu.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić kaže da se vlasnička komponenta odnosi na konverziju duga od oko 130 miliona KM prema Vladi Srpske u kapital, čime bi Vlada postala vlasnik ovog preduzeća. On je naveo da bi “leks specijalisom” bilo regulisano pitanje akcionara koji trenutno imaju 21 odsto udela u kapitalu preduzeća.

– Neophodno je iz kreditnih i sredstava Svetske banke izvršiti i ostale obaveze – oko 44 miliona KM za doprinose i poreze, oko 22 miliona KM prema radnicima, a predviđena je i modernizacija informativnog sistema sa oko četiri miliona KM – naveo je Trninić, dodajući da sredstva Svetske banke iznose oko 50 miliona dolara, ali da će ova banka konačan stav o planu dati u septembru, a nakon toga i Vlada Srpske.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Železnica RS” Dragan Savanović rekao je da u ovom preduzeću trenutno radi oko 3.000 radnika i da je procesom restrukturiranja planirano smanjenje za oko još 1.000. On je objasnio da će do kraja godine biti smanjen broj radnika za oko 500, koliko i do kraja procesa.

SNAŽAN PLAN

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Proskurjakova rekla je da bi teretni saobraćaj mogao biti konkurentan na evropskom nivou i pokretač privrede Srpske.

– Imamo snažan plan kako da vam pomognemo i ovaj projekat je važan za rad Svjetske banke u BiH. Ovo je prvo restrukturiranje javnog preduzeća u BiH koje podržavamo – istakla je Proskurjakova.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login