Više slučajeva mišje groznice u Potkozarju

Zbog pojave nekoliko slučajeva oboljelih od mišje groznice u potkozarskim selima, iz Doma zdravlja Gradiška apelovali su u petak na stanovništvo da preduzmu mjere zaštite od zaraze, te da se jave ljekaru ukoliko imaju simptome.

Hemoragijsku groznicu sa bubrežnim sindromom (HGBS) ili mišju groznicu karakterišu visoka temperatura i krvarenje na koži, sluzokoži i unutrašnjim organima.

“Obolijevanje ljudi javlja se češće u pojedinačnim slučajevima, naročito u godinama kada je znatno povećana brojnost glodara. Uzročnik je virus hantan, a izvor razne vrste glodara koje preko svojih izlučevina zagađuju sredinu i hranu”, upozoravaju iz Doma zdravlja.

Vrijeme od zaraženosti do pojave znakova bolesti iznosi tri do 45 dana, a bolest počinje naglo, uz visoku temperaturu, drhtavicu, glavobolju, bol u grlu, žeđ i suvoću usta. Može da se javi crvenilo i krvarenje iz nosa i na sluzokoži oka.

U drugoj fazi bolesti javljaju se oštećenja bubrega, bolovi u trbuhu i krvarenja iz pojedinih organa. Zaraza sa oboljelog od mišje groznice se ne prenosi na druge osobe.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login