Više posla u 2018. godini za građevinske firme u BiH

U posljednjem kvartalu prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, izdato je za 11,4 posto više оdоbrеnjа zа grаđеnjе u odnosu na njihov prosječan broj u 2016. gоdini, te za 13,4 posto više nego u istom kvartalu 2016. godine, što nagovještava pojačanu građevinsku aktivnost u ovoj godini.

Sekretar za građevinarstvo u Privrednoj komori FBiH Dženana Hodžić izjavila je da poslovanje građevinskog sektora BiH, prema zvaničnoj statistici i informacijama s terena, bilježi rast.

– S obzirom na vremensku uvjetovanost izvođenja radova u građevinarstvu, možemo reći da je ova zima uglavnom bila blaga i općenito doprinosila kontinuitetu radova u građevinarstvu. Nakon perioda stagnacije, visokogradnja u posljednje tri godine bilježi blagi, ali kontinuiran rast, i taj trend se nastavlja. Većina se odnosi na stambenu gradnju koja je, dobrim dijelom, rezultat privatnih investicija domaćih građevinskih kompanija – izjavila je Hodžić za Fenu.

Domaće građevinske kompanije također očekuju i nove tendere za gradnju autocesta i cesta. Očekuje se nastavak izgradnje autoceste u Hercegovini i dijelu Klopče – Zenica. Započinju i aktivnosti na HE Vranduk. Najavljena su sredstva od 750 miliona KM za gradnju Koridora V-c, u omjeru 500 miliona za FBiH i 250 miliona za RS.

Domaće građevinske kompanije, kako kaže Hodžić, očekuju da će ova sredstva biti operativna već u ovoj godini, te pokrenuti značajniji rast aktivnosti niskogradnje.

– Domaći građevinari imaju osposobljene kapacitete i vjeruju da ukupan ambijent i dešavanja u predizbornoj godini neće napraviti blokadu investicija i operativnost sredstava, što bi bilo pogubno za poslovanje građevinskog sektora. Vjerujemo da će se pozitivne prilike adekvatno iskoristiti i unaprijediti ukupan poslovni ambijent u zemlji – kazala je Hodžić za Fenu.

Dnevni avaz

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila