Vene prodaja cvijeća

Balkone i dvorišta ranije je krasilo raznobojno cvijeće, međutim danas čak i strastveni ljubitelji cvjećarstva u domaćinstvima imaju tek pokoji cvijetak.

Loša ekonomska situacija kupaca, vremenske neprilike i nelojalna konkurencija, koji ne pogoduju uzgajivačima, neki su od razloga zbog kojih je cvijeća sve manje oko nas.

Ljiljana Kasagić, penzionerka iz Gradiške, čije je dvorište godinama krasilo šarenilo cvijeća, kaže da ga je dosta smanjila.

“Nikad nije bilo manje cvijeća u ponudi i nikad ga ja nisam manje kupovala. Volim razmjenjivati pelcere sa prijateljicama, ali i posijati rasad kako bih imala za kasnije”, rekla je ova penzionerka.

I Monika M. iz Rogolja kaže da je od tetke uzela pokoji pelcer ljubičica, a dokupi i petuniju, surfiniju…

Tibor Klindić, proizvođač cvijeća i vlasnik cvjećara “Klindić” iz Banjaluke, kaže da se registrovani proizvođači susreću sa nelojalnom konkurencijom, jer sve više niče prodaja na tržnicama i po ulicama od strane neregistrovanih proizvođača koji ne plaćaju dažbine.

“Ulazne komponente su poskupjele, a cijene cvijeća su iste kao prije deset godina. Red je uveden samo nama dvojici-trojici koji smo registrovani na banjalučkoj regiji, dok oni koji rade na crno nikome ne polažu račune”, rekao je Klindić.

Ističe da su u odnosu na prije pet godina znatno opale količine cvijeća koje proizvede, jer je besparica dovela do toga da je cvijeće za mnoge postalo luksuz.

“Snabdijevamo banjalučke cvjećare i proizvodimo sezonsko balkonsko i dvorišno cvijeće, a cijene su od 0,50 KM do tri KM po komadu”, naveo je Klindić.

Ni sarajevska online cvjećara “Najljepši cvijet” koja vrši dostavu cvijeća na cijeloj teritoriji BiH ne može se pohvaliti dobrom prodajom jer je iz godine u godinu kupaca sve manje.

“Mi besplatno dostavljamo bukete širom države. Iako su cijene pristupačne, već od tridesetak KM, kupaca cvijeća je sve manje. Malo ljudi danas ima takva primanja da naručuju bukete”, kažu iz ove cvjećare.

Ističu da cvijeće naručuju samo zaljubljeni parovi i, kako dodaju kroz osmijeh, poneki muž koji se želi iskupiti ženi.

U bijeljinskoj cvjećari “Frajla” smatraju da cvjećare slabije trguju jer ih je sve više iz godine u godinu.

“Samo u Bijeljini ima 30 cvjećara, a prije deceniju bilo ih je tek desetak”, kažu u ovoj cvjećari.

Cjenovnik (po komadu)

Maćuhice – 0,50 KM

Jagorčevina – 1,5 KM

Ruže – 3 KM

Ruzmarin – 5 KM

Ciklama – 5 KM

Zumbul – 5 KM

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login