Uspjeh ljekara UKC RS-a: Prijedorčaninu uspješno replantirali kompletnu odsječenu šaku

Bojan Krneta iz Prijedora koji je ostao bez desne šake prilikom rada na cjepaču za drva, nalazi se na dobrom putu da je ponovo koristi zahvaljujući replantaciji kompletne šake koju su izveli hirurzi Univerzitetskog kliničkog centra RS. Ovo je prva replantacije koja je izvedena ne samo prvi put u ovoj zdravstvenoj ustanovi, nego i u BiH.

“Nisam očekivao da će mi biti vraćena moja šaka”, kazao je Krneta koji je danas otpušten iz bolnice na kućno liječenje. Ovaj tridesetogodišnjak kaže da se povrijedio pokušavajući pomoći prijateljima oko cijepanja drva. “Hiruški timovi su brzo odreagovali i hitno izveli zahvat, jer je kod tako teških povreda vrijeme ključni faktor.

Što prije pacijent stigne do operacione sale, veće su šanse da se amputirani dio replantira. Samo nakon tri sata povređivanja mladića, bili smo spremni i organizovani u operacionoj sali sa kolegama sa ortopedije i traumatologije da uradimo ovaj složeni zahvat. Operacija je trajala oko pet časova jer je prvo trebalo spajiti kosti fiksatorom, a potom rekonstrukciju arterijskih i venskih krvnih sudova, nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva”, pojasnio je Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično- rekonstruktivnu hirurgiju.

Podsjetio je da je operacija izvedena prije 14 dana. “Iako je, nažalost, došlo do ovakvog povređivanja sreća je da mi imamo stručnjake koji su u stanju da izvedu jednu od najsloženijih operacija i da sačuvaju jednu šaku, jednu ruku, jedan mladi život”, istakao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. Vlado Đajić, v.d. direktora UKC RS, ocjenio je operaciju banjalučkih hirurga kao vrhunski podvig na kojem bi pozavidjeli i svjetski medicinski centri.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login