Upozorenje građanima BiH: Oprez ako putujete u ove zemlje

O kojim zemljama je riječ?

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na svojim zvaničnim internet stranicama objavilo je listu zemalja u koje državljani BiH ne bi trebali putovati. Ovaj spisak postoji već mjesecima i još uvijek je ”na snazi”.
O kojim zemljama je riječ?

Jemen

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utječe na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u vandrednim situacijama, te s toga molimo sve bh.građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljnio shvate, navodi se.

Libija

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja sigurnosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Irak

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog lose sigurnosne situacije. MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Ukrajina

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu Potrebno je da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Sirija

Preporučuje se da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine preporučuje građanima BiH oprez, posebice na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputa lokalnih vlasti.

Više informacije se može naći na ovom linku za mobilnu aplikaciju za pamentne telefone, na engleskom ili francuskom jeziku koja šalje upozorenje korisniku u slučaju krize.

Na stranicama Ministarstva također se poziva na oprez građana koji putuju u Tursku i Francusku, piše N1

Buka

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login