Upitan rad bolnice u Sanskom Mostu zbog premalo osiguranika

Opća bolnica u Sanskom Mostu suočava se već dugi niz godina sa nepremostivim ekonomskim poteškoćama koje proističu iz načina finansiranja rada zdravstvenih ustanova.

Enes Karabeg, direktor ove bolnice, kaže da se njihov rad finansira sredstvima Zavoda za zdravstveno osiguranje USK, ali da to nije dovoljno ni da se isplate lični dohoci za 95 zaposlenih radnika.

Prema njegovim riječima, jedan od osnovnih razloga loše finansijske situacije je mali broj zdravstvenih osiguranika na području općina Sanski Most i Ključ, koje pokriva sanska bolnica, i koji iznosi oko 35.000, i to je oko 50 posto u odnosu na ukupan broj stanovništva u tim općinama, što je najlošiji procenat u USK.

“S obzirom na to da se novac namijenjen zdravstvu raspodjeljuje upravo na osnovu broja osiguranika, ovakva situacija onemogućava finansiranje svih zdravstvenih timova koji su potrebni Općoj bolnici”, rekao je Karabeg.

Procijenjeno je da godišnje nedostaje oko 300.000 KM kako bi Opća bolnica bila finansijski stabilna ustanova. Zanimljivo je kako je ovo jedina zdravstvena ustanova u FBiH u kojoj su se zaposlenici dobrovoljno odrekli dijela ličnih dohodaka u korist njene ekonomske opstojnosti.

Prema riječima Karabega, već godinama nisu u mogućnosti da isplaćuju lične dohotke zaposlenicima u skladu s kolektivnim ugovorom, a radnici su se sporazumno odrekli 10 posto vlastite plate.

Nedostatak novčanih sredstava generisao je u proteklom periodu i dugovanja prema dobavljačima te probleme u kadrovskom i tehničkom opremanju.
Hazim Kapić, ministar zdravstva USK, rekao je da ekonomske probleme sanske bolnice dijeli i većina drugih zdravstvenih ustanova na području tog kantona, zbog čega je ovu oblast neophodno urediti na sasvim drugačijim osnovama.

ABC

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login