Uništavanje putokaza: Ćirilica ne može preživjeti vandale

Putokazi ispisani ćirilicom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne mogu dugo ostati neoštećeni, jer su stalna meta vandala, kojima smeta ovo ravnopravno pismo u Bosni i Hercegovini.

Kada se zbog toga obratite policiji HNK uvijek dobijete odgovor: “Istraga je u toku za nepoznatim počiniocem“. Ove istrage traju već godinama, a niko još nije kažnjen, iako su na snimcima dostupnim na društvenim mrežama vidljiva lica vandala koji to čine.

Vesna Saradžić, delegat u Domu naroda FBiH iz Kluba Srba izjavila je za Faktor da je davno pokrenula inicijativu da se kažnjavaju po zakonu vandali koji to čine, ali sve je ostalo na inicijativi.

– Ovo je ružna poruka prije svega za naše sugrađane, za Federaciju BiH, pa i cijelu zemlju i ružna poruka brojnim turistima koji posjećuju Hercegovinu. Porazno je da se ne možemo godinama iznijeti sa ovim velikim problemom, a još gore je što policija u HNK ne može ili neće da učini ništa da se ovo prekine. O tome sam razgovarala i sa svojim kolegama u Domu naroda i pitala ih šta bi bilo da neko dođe pred zgradu Federalnog parlamenta i precrta ćirilicu ili latinicu iz svog ćeifa. Očito je da se ovom problemu pristupa linijom manjeg otpora iako imaju zakonska rješenja – kazala je Saradžić.

Natpisi se precrtavaju uglavnom crnim sprejem, a riječ je o krajnje destruktivnom ponašanju i kršenju zakona koji za ovaj vid vandalizma predviđa novčanu kaznu od 100 do 300 maraka.

Faktor

Lim profi, Prijedor Panta Rhei, masazno-kozmeticki studio, Prijedor Pogrebno Iris