Uništavanje putokaza: Ćirilica ne može preživjeti vandale

Putokazi ispisani ćirilicom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne mogu dugo ostati neoštećeni, jer su stalna meta vandala, kojima smeta ovo ravnopravno pismo u Bosni i Hercegovini.

Kada se zbog toga obratite policiji HNK uvijek dobijete odgovor: “Istraga je u toku za nepoznatim počiniocem“. Ove istrage traju već godinama, a niko još nije kažnjen, iako su na snimcima dostupnim na društvenim mrežama vidljiva lica vandala koji to čine.

Vesna Saradžić, delegat u Domu naroda FBiH iz Kluba Srba izjavila je za Faktor da je davno pokrenula inicijativu da se kažnjavaju po zakonu vandali koji to čine, ali sve je ostalo na inicijativi.

– Ovo je ružna poruka prije svega za naše sugrađane, za Federaciju BiH, pa i cijelu zemlju i ružna poruka brojnim turistima koji posjećuju Hercegovinu. Porazno je da se ne možemo godinama iznijeti sa ovim velikim problemom, a još gore je što policija u HNK ne može ili neće da učini ništa da se ovo prekine. O tome sam razgovarala i sa svojim kolegama u Domu naroda i pitala ih šta bi bilo da neko dođe pred zgradu Federalnog parlamenta i precrta ćirilicu ili latinicu iz svog ćeifa. Očito je da se ovom problemu pristupa linijom manjeg otpora iako imaju zakonska rješenja – kazala je Saradžić.

Natpisi se precrtavaju uglavnom crnim sprejem, a riječ je o krajnje destruktivnom ponašanju i kršenju zakona koji za ovaj vid vandalizma predviđa novčanu kaznu od 100 do 300 maraka.

Faktor

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login