Učenici Medicinske škole u Bihaću i prije upisa planiraju odlazak u Njemačku

S obzirom na to da u Njemačkoj uvijek treba školovanog medicinskog kadra za rad u staračkim domovima i sličnim ustanovama, u Bosni i Hercegovini je to najtraženija škola. To je najsigurniji put kojim mladi napuštaju zemlju.

U Bihaću, naprimjer, postoji Viša medicinska škola, koja je imala tri odjeljenja medicinara i jedno hemijskih tehničara. Roditelji su se na protestima izborili da dobiju pravo na još jedno ili dva odjeljenja, a zahtjevi rastu iz godine u godinu. Tu je i Katolički školski centar sa tri odjeljenja medicinskih tehničara, što je ukupno devet odjeljenja u državnim školama Bihaća, ne računajući djecu koju roditelji upisuju u privatne obrazovne ustanove.

Tako se dođe do oko 300 mladih u svakoj generaciji koji jurišaju preko granice.

– Mislim da će većina nas koji upisujemo Medicinsku otići vani, pa tako, nadam se, i ja. Ne možemo ovdje osnovati porodicu, pronaći posao, zaraditi neku pristojnu platu, kazao nam je Dženis Toromanović, osamnaestogodišnjak iz Bihaća, student.

Prošle sedmice u Bihaću se razgovaralo o ovoj temi, u organizaciji PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), projekta koji implementira Catholic Relief Services u suradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Otvoreno su pitali ovog mladića, otići ili ostati?

– Otići svakako, odgovorio im je kroz smiješak.

Mladi su iskreni i kod njih dileme nema. Organizatori su se zapitali šta je ono minimalno što bi se moglo ponuditi mladima u njihovoj zemlji, ali s poslom u Njemačkoj ništa se nije moglo porediti. Profesor filozofije Miodrag Živanović raspravljao je o tezi nepostojanja nade, međutim, još niko nije našao odgovor šta bi ta nada trebalo da bude.

ABC

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login