Učeći na svojim greškama, delinkventi postaju bolji ljudi

Dvanaest štićenika između 13 i 22 godine trenutno boravi u Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo zbog počinjenih različitih krivičnih djela, poput pokušaja ubistva, silovanja, ali i zbog socijalnog statusa i nesređenih porodičnih odnosa.

Naša ekipa posjetila je ovu ustanovu, koja se nalazi u naselju Pofalići. Rešetke na prozorima te dugi bijeli hodnici, koji podsjećaju na bolničku čekaonicu, izazvali su nelagodu u nama.

Začarani krug

Ipak, to se promijenilo čim nas je dočekalo ljubazno osoblje s direktorom Dževadom Šuškom na čelu. U obilasku smo sreli neke od štićenika Zavoda, koji su se plašljivo, ali i radoznalo željeli upoznati.

Prolazeći pored Odjela dijagnostike i opservacije, Šuško nam je pojasnio da tu počinje sam proces rehabilitacije.

– Procjenjuje se stanje prvih 30 dana te se na taj način određuje plan i program rada. Inače, kada sud odredi boravak u Zavodu, on može trajati od šest mjeseci do dvije godine. Jedno počinjeno krivično djelo vodi drugom, to je začarani krug iz kojeg djeca najteže pronalaze izlaz. Ima, međutim, i pozitivnih primjera, kada se naši štićenici nakon boravka zaposle, osnuju porodicu. To nam je dokaz da nije uzalud ovo što radimo – kazao nam je Šuško.

Štićenici na raspolaganju imaju salu za sport, biblioteku, kabinet za informatiku, kreativne radionice, kuhinju… Ispred Zavoda su dva sportska igrališta, a postoji i odvojeni odjel za djevojčice, za čiji rad još čekaju odobrenje.

Razgovarali smo s jednim 17-godišnjakom. Kazao nam je da je u Zavodu već četiri mjeseca zbog neriješenih porodičnih problema.

Crna boja

U njegovom glasu osjetili smo tugu, ali i stid što je u Zavodu. Volio bi se baviti umjetnošću, odnosno crtanjem, a kaže da mu je omiljena boja crna jer opisuje njegov život. Sliku koju je napravio okačio je na zid svoje sobe.

Zastali smo da porazgovaramo i s dječacima koji su bili u dvorištu Zavoda. Nije im trebalo mnogo da počnu otvoreno govoriti o onome šta vole. Neki se bore s osjećajem manje vrijednost, dok je drugima ljubav smisao života. Ipak, svi su svjesni svojih grešaka i trude se da ih više ne ponove te da postanu korisni članovi društva.
Život bez etiketiranja

Šuško napominje da se trude osigurati djeci da žive u ambijentu bez etiketiranja.

– Čak i prilikom kupovine odjeće, gledamo da ona bude moderna, da se ne bi razlikovali od ostale djece – kazao je Šuško.

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

1 Comment

  1. Nemanja Željo Ostojić

    6. March 2017. at 1:41

    Sto lazete mamu vam j***m. Ja sam u tom ZAVODU 4 godine. Ni jedan nema de bio zbpg psilovanja. Kako lazete.FUUUUUJ

You must be logged in to post a comment Login