U RS samo 800 ljudi sebi plaća penziju

Samo se 861 građanin Republike Srpske ove godine opredijelio da sam sebi dobrovoljno uplaćuje penzijsko osiguranje, podaci su Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS i Jedinstvenog registra dobrovoljnog osiguranja. Prema procjeni Tihomira Joksimovića, portparola Fonda PIO RS, broj osiguranika u dobrovoljnom osiguranju je približno konstantan iz godine u godinu. “Kod nas još nije razvijena svijest i nije stanovništvo edukovano šta donosi ulaganje u penzioni fond.

Sa druge strane, naši građani se rijetko opredjeljuju da sami sebi dobrovoljno uplaćuju penzijsko osiguranje zbog slabe platežne moći. U današnje vrijeme, kada znamo da su prosječne plate u realnom sektoru oko 300 KM, izdvajati mjesečno 50 ili 100 KM je puno iako će im to sutra doprinijeti višoj penziji”, navodi Predrag Duduković, ekonomski analitičar i član Udruženja ekonomista RS – SWOT.

Prema podacima za ovu godinu koje su “Nezavisne” dobile od Fonda PIO, najviše uplata za dobrovoljno osiguranje ostvareno je u Banjaluci i Bijeljini, a najmanje u Istočnom Sarajevu i Trebinju. Iz Fonda PIO preciziraju da se ukupan mjesečni iznos za sve korisnike, u zavisnosti od prosječne plate i broja osiguranika, kreće od 79.000 do 109.000 KM. “Mjesečna uplata se vrši prema prosječnoj bruto plati u Republici u prethodnom mjesecu, na način da osnovicu predstavlja 60 odsto prosječne bruto plate pomnoženo sa stopom doprinosa od 18,5 odsto i iznosi, na primjer, za jul 2017. godine 147,19 KM”, pojašnjava Joksimović.

Ovo je najniži iznos obavezan za osiguranika u ovom vidu osiguranja. Dodaje da uplata može iznositi i više zavisno od mogućnosti osiguranika, ali ne može niže od navedene osnovice. Ističe da se ranije obračun vršio prema školskoj spremi.

Prema Zakonu o PIO, pored obaveznog osiguranja, pravo na ovu vrstu osiguranja imaju lica koja imaju prebivalište u RS i distriktu Brčko, imaju navršenih 15 godina i opštu zdravstvenu sposobnost. Status se stiče podnošenjem zahtjeva, a potom donošenjem rješenja Fonda PIO o priznavanju dobrovoljnog osiguranja. Status ovog osiguranja prestaje na zahtjev osiguranika ili ako se doprinos ne uplati tri mjeseca uzastopno, sa datumom prestanka uplate.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login