U Prijedoru najtraženiji dobri majstori, pa i instalateri solarnih panela

U prijedorskoj Filijali za zapošljavanje, koja obuhvata grad Prijedor i pet općina, i dalje su izuzetno traženi inžinjeri svih struka, pogotovo hidro, mašinski, elektroinžinjeri, ali i matematičari, fizičari, biolozi, defektolozi, biolozi, logopedi…

Dobri rezultati  

Kad je riječ o zanatskim zanimanjima, poslodavcima su najinteresantniji dobri majstori, obućari, krojači, livci, operateri na CNC mašinama, stolari, obrađivači stakla, pa čak i instalateri solarnih panela.

Potvrdio nam je ovo Zdravko Suvajac, rukovodilac Filijale JU Fonda za zapošljavanje RS.  On je dodao da je samo u prošloj godini na nivou Filijale posao dobio 4.901 aktivni tražilac posla.

– To je 50 posto više nego u pretprošloj godini i definitivno najbolji postotak zapošljavanja u posljednjih 11 godina – rekao je Suvajac.

Dodao je da se na evidenciji Filijale u Prijedoru trenutno nalazi 5.950 osoba, odnosno na području prijedorske regije 10.939 nezaposlenih, što je za 11 posto manje nego u 2016. godini. Neki od njih legalno odlaze i na rad u inozemstvo, i to putem Državne agencije za rad i zapošljavanje i JU Fond za zapošljavanje RS. No, taj broj je, prema njegovim riječima, prilično mali.

Deficitarne struke

– U decembru prošle godine posao u Sloveniji na ovaj način dobilo je sedam osoba, tri u Njemačkoj… Godišnje, to u prosjeku iznosi stotinjak onih koji na ovaj način dolaze do posla u EU – kazao je Suvajac i dodao da su u inozemstvu najtraženije deficitarne struke, i to njegovatelji, vozači teretnih vozila i, naravno, zanatlije. 5.950 osoba trenutno je na evidenciji nezaposlenih u Prijedoru, piše Avaz.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila