U Prijedoru klanjana kolektivna dženaza za 23 nevine žrtve ubijene tokom rata

U Prijedoru je danas klanjana kolektivna dženaza za 23 žrtve ubijene tokom agresije na BiH u tom gradu i okolini.  Kolektivna dženaza obavljena je jutros u 9 sati, a predvodio ju je Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor. Nakon kolektivne dženaze posmrtni ostaci žrtvaa bit će ukopani na šest mjesnih mezarja.

Najmlađa žrtva kojoj je danas klanjana dženaza je osamnaestogodišnji Ifet (Fahrudin) Vojniković. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u junu prošle godine u masovnoj grobnici Hozića kamen na području Bosanskog Novog.

Najstarija žrtva je Šerif (Hasan) Hegić. Rođen je 1920., a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Jakarina Kosa 2001. godine.

Među žrtvama je i jedna žena, Džehva (Hase) Hadžić, rođena 1925. godine. Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su na gradskom groblju Pašinac u Prijedoru.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da će posmrtni ostaci prijedorskih žrtava biti ukopani na šehidskim mezarjima Kamičani, Rizvanovići, Rakovčani, Bišćani, Zecovi, Čarakovi i šehidsko mezarje Skela u Prijedoru.

Dosad je pronađeno 2.325 prijedorskih žrtava. Pronađene su na više od 450 različitih lokaliteta, od toga 98 masovnih grobnica. Grobnice su pronađene na području Prijedora, ali i u drugim gradovima – Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Gradišci, Bosanskoj Dubici, Skender- Vakufu, Bosanskom Novom, Vukosavlju, Banjoj Luci, Hrvatskoj Kostajnici i drugim gradovima.

Posljednja masovna grobnica u kojoj su pronađene prijedorske žrtve je masovna grobnica Hozića kamen na području Bosanskog Novog iz koje je ekshumirano 11 žrtava. Devet žrtava koje će biti ukopane na ovoj dženazi ekshumirane su iz te masovne grobnice.

Skupština Grada Prijedora minutom šutnje odala je počast žrtvama.

Lim profi, Prijedor Panta Rhei, masazno-kozmeticki studio, Prijedor Pogrebno Iris