U potrazi za kolskom vagom: Poreska uprava stiže u Omarsku

SNSD i DNS svađali su se prije nekoliko dana i zbog kolske vage. One koje nema u Željeznicama u Omarskoj. Raspitali smo se šta je sa vagom i na osnovu čega se naplaćuje koncesiona naknada. I saznali da će se o tome raspitati i Poreska uprava.

“Nalazimo se za pultom gdje se vrši utovar rude. Tovari se po 55 i 65, a nosivost možete ovdje da provjerite, nosivost je 67 tona. To znači – nije tačno da ide više, a ni manje”.

Tako u prijedorskom Mitalu demantuju optužbe narodnih poslanika – da količinu rude koja se izveze niko ne kontroliše. “Važemo mi lično i tovarimo manje nego što je propisano”, kažu u Mitalu, pokazujući kako izgleda jedan natovaren vagon. Iako je tačno da Željeznice na licu mjesta ne važu šta voze, kažu da nema nikakve mućke, jer su podaci o svakom vaganju sačuvani u kompjuteru.

Čuvena kolska vaga o kojoj je bilo riječi ovih dana u Narodnoj skupštini na ovom mjestu zaista ne postoji. Međutim, u Mitalu tvrde da za svaki kilogram utovarene rude imaju svu potrebnu dokumentaciju.

“Sve se odvija automatski”, priča tehnički rukovodilac Draško Simić. Kada kompjuterski očitaju težinu, upišu je ručno na tovarni list, koji zajedno sa kompjuterskom otpremnicom dostave Željeznicama. Njihovo je samo da sjednu u lokomotivu i voze u Zenicu, a usput, ako hoće, mogu da izvažu. Iako u vagon može stati i do 90 tona, pretovara, kaže Simić, nikada nije bilo.

“Naš utovar je neke dvije-tri tone manji od dozvoljenog utovara robe u vagon. Tako da neka odstupanja koja smo ovih dana čuli, 50 odsto, stvarno nemaju smisla. Ove vage, s kojima mi radimo, pet puta su preciznije nego kolske željezničke vage”, kaže Draško Simić, tehnički rukovodilac u Arselor Mitalu.

“Kako nema kolske vage”, pita direktor Poreske uprave Zora Vidović. Ona kaže da su koncesionu naknadu od 3,6 odsto naplaćivali na bazi fakturisanih količina, računajući da su te količine izvagali radnici Željeznica, a ne radnici Mitala.

“Sasvim je logično i normalno da Željeznice važu tu rudu, da bi mogle adekvatno da naplate svoj prevoz. Znači, nismo kontrolisali sa te tačke rizika Mital. Znači, ako ima indicija da postoji takav rizik, da se ta ruda ne važe, apsolutno smo spremni da odmah izađemo na teren i da to iskontrolišemo”, kaže Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS.

Osim Poreske uprave, koja nije išla u kontrolu, niko drugi nije ni nadležan. Već je poznato da su Komisiji za koncesije vezane ruke.

Za svaki vagon izvezene rude iz Arselor Mitala državi pripada oko 100 maraka koncesione naknade. Međutim, zbog nepostojanja ugovora i dozvole za rad, Komisija za koncesije nema ovlašćenja da izvrši kontrolu. To ovlašćenje ima Poreska uprava, ali do danas nije bilo nijedne kontrole.

“Neka dođu kad god hoće”, odgovara direktor Mitala. Mladen Jelača kaže da kontrolu tačnosti vage redovno vrši vladin institut, a ne zna da li je iko kontrolisao količinu izvezene rude, iako je istinu lako utvrditi.

“Ako me pitate, ja zaista ne znam, ali mi svaki put dozvoljavamo da vrše bilo koju kontrolu koju žele da naprave. I mi nećemo nikada biti protiv toga”, rekao je Mladen Jelača, direktor Arselor Mitala.

Kolska vaga bila je jedna od glavnih tema sjednice Narodne skupštine, a poslanici opozcije i vladajućeg SNSD-a obrušili su se na ministra saobraćaja, od kojeg je, na kraju, Drago Kalabić dobio i priznanje da vage nema.

Neđo Trninić danas pojašnjava da Željeznice redovno kontrolišu svaki voz Mitala i da imaju tri vage – u Banjaluci, Doboju i Šamcu. “Meni su rekli da nemaju nijednu, kada sam tražio da mi prevezu kukuruz u Tursku”, tvrdi Miladin Stanić iz SDS-a.

“Kako vi mislite da zaštitite državu ako Željeznice RS nemaju kolsku vagu?! Evo, to je odlično juče dočarao kolega Višković, kako je ko mjerio količinu rude koja se odvozi”, kaže Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS.

“Do sada nije bilo odstupanja u težini, osim onog što je zakonom propisano: jedan-dva odsto, a to je 200-300 kilograma. To smo kontrolisali. Znači, Željeznice imaju svoje vage, a rekao sam da nemaju na tri mjesta u rudniku Omarska, što je logično”, kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Gdje i kad se vrše kontrolna vaganja, pitali smo i direktora Željeznica Dragana Savanovića, koji se dva dana nije javljao na telefon.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login