U Kneževu planirana izgradnja aerodroma?

Čitajući knjige iz 20. vijeka možete saznati neke interesantne činjenice o Bosni i Hercegovini, njenim opštinama, tadašnjoj lokalnoj vlasti, ali i infrastrukturnim planovima.

Tako u knjigama “Kotor Varoš i Skender Vakuf u NOB-u 1942-1945” možete da nađete podatke o tome kakvi su bili planovi za ove opštine.

Naime, kako piše u knjizi, “u drugoj polovini aprila 1942.godine, Dušan Komljenović Dujko, i Branko Stupar Mišo, dobili su zadatak da na Skendervakufskim Lukama organizuju izgradnju improvizovanog aerodroma (letilišta).

“Uz pomoć boraca, omladine i povjerljivih ljudi aerodrom je završen do kraja aprila i bio osposobljen za slijetanje aviona. Kasnije se saznalo da je u preletu na slobodnu teritoriju Bosanske krajine, na taj aerodrom trebalo da sleti Franjo Kluz. Određenog dana Kluz je kružio nad aerodromom, ali nije primijetio ugovorene znake i nije sletio. Kasnije 21.maja 1942., Kluz i Čajavec su sletjeli na aerodrom Urije kod Prijedora. Taj dan se slavi kao “Dan ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane”, piše u knjizi, prenosi “Knezevo.info”.

U drugoj knjizi, “Petrovo polje od nastanka do nestanka” krije se još zanimljivija priča vezana za aerodrom u Mahovljanima.

“Izuzetno je zanimljiva istina da je aerodrom izgrađen u Mahovljanima između Banjaluke i Laktaša prvobitno bio planiran da se gradi na Petrovom Polju u rejonu Orlića, gdje (odmah po izlasku od Klanca na petropoljske livade) je jedan njegov dio bio predviđen da se radi pod zemljom. Međutim sa ovom gradnjom se nije složio Vid Đenić (nosilac Partizanske spomenice, 1941.) s obrazloženjem da će mu avioni plašiti goveda. Iz ovih razloga se odustalo od gradnje, pa je aerodrom urađen na sadašnjoj lokaciji. I uistinu, Vid je imao 30-50 grla goveda a njihovo čuvanje bilo je osnovno zanimanje njegovog oca Save”, piše u knjizi.

Ko zna, da su neke stvari išle drugačijim tokom, da je Kluz primijetio znakove na Lukama, ili da se Vid Đenić nije pobunio zbog goveda, možda bi se danas Kneževo, a tadašnji Skender Vakuf, spominjali u nekim drugim pričama i kontekstima.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login