U Gradišci 11 osoba oboljelo od mišije groznice

Na području općine Bosanska Gradiška proglašena je epidemija mišije groznice, nakon što je prijavljeno osam slučajeva ove bolesti, a u protekla tri dana prijavljena su i tri nova slučaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Svi oboljeli su sa područja potkozarskih sela Gornji Podrgadci, Grbavci i Turjak, a Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Bosanska Gradiška počela je sa vanrednom deratizacijom koja će obuhvatiti oko 1.000 domaćinstava. Osim toga lokalnom stanovništvu dijele se brošure o tome kako da se zaštite od ove bolesti.

– Ova godina je takozvana mišija godina, uslovi za razmnožavanje glodara su bili povoljni, pa je na neki način došlo do najezde i to je doprinijelo da se pojave slučajevi hemoragične groznice – rekao je Bogdan Milenković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bosanska Gradiška.

Objasnio je da se bolest prenosi aerogeno, udisanjem aerosola, izlučevina glodara na predmetima i hrani gdje su boravili. Istakao je da prilikom čišćenja prostora na kojem su boravili glodari potrebno je prekriti lice ili nositi maske ako se koriste metode u kojima se podiže prašina.

– Najbolje je koristiti vlažne metode čišćenja, odnosno da se izvrši prskanje vodom ili još bolje dezinfekcionim sredstvom – kazao je on i dodao da se stanovništvu savjetuje da dobro opere namirnice koje se termički ne obrađuju kao što je svježe povrće i voće.

Prema njegovim riječima, pojedinačni slučajevi oboljenja zabilježeni su i u okruženju.

Faktor

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login