U fabrici obuće rade frizeri, trgovci, sajdžije i diplomirani geograf

U fabrici obuće u Banjaluci, obućare možete izbrojati na prste jedne ruke. Za mašinama su frizeri, trgovci, optičari, sajdžije. Da apsurd bude veći, u proizvodnom pogonima rade i oni sa završenim fakultetom. Jedna od njih je i Adrijana Božić koja sa fakultetskom dipolomom posao nije našla.

“Diplomirani sam geograf. Prije pet, šest godina sam završila fakultet, međutim nisam mogla da pronađem posao u svojoj struci. Još sam dijete poginulog borca, obraćala sam se i državnim institucijama, nisam jednostavno, nisam mogla naći posao i ovdje su mi ljudi izašli u susret, primili su me”, ispričala je Adrijana.

“Po struci sam frizer, a radim u tvornici obuće”, rekla je frizer Milena Rogić.

“Po struci sam mašinski tehničar, završila sam u Kneževu 2003. godine i bila sam pet godina na Birou i nisam mogla naći nikakav posao, al baš nikakav, posao u struci ni pogotovo, tako da sam došla ovdje predala molbu i u roku od četiri dana su me pozvali”, rekla je mašinski tehničar Mira Tejinović.

Da posla u obućarskoj industriji ne manjka, tvrdi i rukovodstvo Beme. Ali, kažu, kadra ni za lijeka. Zato već godinama pokušavaju da sa Unijom udruženja poslodavaca utiču na promjenu upisne politike koja, tvrde, šteti i privredi i državi i građanima.

“Kad primiš optičara, nekog takvog koji ima drugi zanat on samo traži šansu da utekne odatle, a ti si njega obučio, uložio si u njega, njega treba prekvalifikovati, trebaš ti njega naučiti, treba najmanje godinu dana. Sve to košta, tako da je situacija haotična. I onda izađe direktor škole, mi smo taoci tih direktora škole ustvari, a imaju oni tu podršku ministarstva, uvede zanimanje obućar”, rekao je tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Marinko Umičević.

“Оčito je da nešto ne funkcioniše na relaciji između škola, Ministarstva i opština i da je iz razloga da se zaposle postojeći kadrovi u školama, napravljena negativna upisna politika”, rekao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture lopticu prebacuju na lokalne zajednice koje, kako kažu, bi trebalo da u saradnji sa srednjim školama definiše razvojne planove i deficitarna zanimanja. Poslodavci su se, zasada, izborili da se sljedeće godine upišu dva odjeljenja obućara u Devrenti i Kotor Varošu, plus jedno odjeljenja stolara, iako je, sabrali su, tržištu rada potrebno bar 40 takvih odjeljenja.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login