U fabrici obuće rade frizeri, trgovci, sajdžije i diplomirani geograf

U fabrici obuće u Banjaluci, obućare možete izbrojati na prste jedne ruke. Za mašinama su frizeri, trgovci, optičari, sajdžije. Da apsurd bude veći, u proizvodnom pogonima rade i oni sa završenim fakultetom. Jedna od njih je i Adrijana Božić koja sa fakultetskom dipolomom posao nije našla.

“Diplomirani sam geograf. Prije pet, šest godina sam završila fakultet, međutim nisam mogla da pronađem posao u svojoj struci. Još sam dijete poginulog borca, obraćala sam se i državnim institucijama, nisam jednostavno, nisam mogla naći posao i ovdje su mi ljudi izašli u susret, primili su me”, ispričala je Adrijana.

“Po struci sam frizer, a radim u tvornici obuće”, rekla je frizer Milena Rogić.

“Po struci sam mašinski tehničar, završila sam u Kneževu 2003. godine i bila sam pet godina na Birou i nisam mogla naći nikakav posao, al baš nikakav, posao u struci ni pogotovo, tako da sam došla ovdje predala molbu i u roku od četiri dana su me pozvali”, rekla je mašinski tehničar Mira Tejinović.

Da posla u obućarskoj industriji ne manjka, tvrdi i rukovodstvo Beme. Ali, kažu, kadra ni za lijeka. Zato već godinama pokušavaju da sa Unijom udruženja poslodavaca utiču na promjenu upisne politike koja, tvrde, šteti i privredi i državi i građanima.

“Kad primiš optičara, nekog takvog koji ima drugi zanat on samo traži šansu da utekne odatle, a ti si njega obučio, uložio si u njega, njega treba prekvalifikovati, trebaš ti njega naučiti, treba najmanje godinu dana. Sve to košta, tako da je situacija haotična. I onda izađe direktor škole, mi smo taoci tih direktora škole ustvari, a imaju oni tu podršku ministarstva, uvede zanimanje obućar”, rekao je tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Marinko Umičević.

“Оčito je da nešto ne funkcioniše na relaciji između škola, Ministarstva i opština i da je iz razloga da se zaposle postojeći kadrovi u školama, napravljena negativna upisna politika”, rekao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture lopticu prebacuju na lokalne zajednice koje, kako kažu, bi trebalo da u saradnji sa srednjim školama definiše razvojne planove i deficitarna zanimanja. Poslodavci su se, zasada, izborili da se sljedeće godine upišu dva odjeljenja obućara u Devrenti i Kotor Varošu, plus jedno odjeljenja stolara, iako je, sabrali su, tržištu rada potrebno bar 40 takvih odjeljenja.

ATV

Lim profi, Prijedor Panta Rhei, masazno-kozmeticki studio, Prijedor Pogrebno Iris