U dječijem jastuku krili 80.000 evra

Carinici su danas na graničnom prelazu Gradina spriječili dvojicu turskih državljana da iz Srbije iznesu 60.000 neprijavljenih evra skrivenih u dječjem jastuku, saopšteno iz Uprave carina.

Slučaj je zabilježen u jutarnjim časovima, kada je na prelaz pristigao automobil marke “mercedes”, njemačkih registarskih oznaka, kojim su iz Njemačke u Tursku putovali 41-godišnji vozač u pratnji sina i jedne rumunske državljanke.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, odgovorili su da nemaju ništa sem ličnih stvari, kao i da sa sobom ne nose veći iznos deviza.

Uprkos izjavi putnika, u traci obezbjeđenoj video-nadzorom izvršen je detaljan pregled automobila i prtljaga. Tada je na vozačevom sjedištu primećen, naizgled previše napunjen, dečji plišani jastuk, saopštava Uprava carina.

Sumnja carinika da se u unutrašnjosti jastuka nalazi neuobičajeni sadržaj potvrđena je rašivanjem, kada je u njemu pronađeno 80.000 evra u apoenima od po 500 evra, navodi se u saopštenju.

Budući da su putnici izjavili da novac pripada vozaču i njegovom sinu, njima je vraćeno po 10.000 evra, a kako nisu posjedovali Potvrdu o unosu stranog efektivnog novca u Srbiju, ostatak od 60.000 evra privremeno je zadržan, do okončanja prekšrajnog postupka.

Uprava carina podsjeća da se gotovo identična zaplena odigrala sredinom jula, na istom graničnom prelazu, kada su carinici pronašli devize koje su dvojica turskih državljana pokušala da sakriju smestivši ih takođe u punjenje dječjeg jastuka.

Zadržano i 200 kilograma dječje garderobe

Carinici su danas na graničnom prelazu Gradina, u tovaru robe iz Turske čija je krajnja destinacija bila BiH, otkrili i preko 1.100 artikala dečje odeće za koju se sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine.

Prilikom pregleda kamiona, u vlasništvu jedne firme iz BiH, koji je iz Turske prevozio preko 23 tone tekstila, carinski službenici su primjetili da se u tovaru nalazi i 200 kilograma garderobe u čiju su originalnost posumnjali, saopštila je Uprava carina.

Među dečjom garderobom bilo je kompleta, dukseva, haljinica i donjih dijelova trenerki sa poznatim likovima iz crtanih filmova, kao i oznakama nalik na one poznatih brendova, kao što su “Nike”, “Adidas”, “Armani”,”Polo” i slično.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login