Tužilaštvo BiH ipak nije obustavilo istragu protiv Dodika i Cvijanović

Odluka o obustavljanju istrage protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, i Željke Cvijanović, premijera RS, u predmetu “Referendum” još nije donesena, potvrđeno je “Nezavisnim” u Tužilaštvu BiH. “Kada tužiteljska odluka bude donesena, javnost će biti informirana”, kratko je rekao Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Naime, neki mediji u BiH objavili su da imaju nezvanične informacije da će biti obustavljena istraga protiv Dodika i Cvijanovićeve. Prema pisanju tih medija, javnost o toj odluci trebalo bi da bude obaviještena u narednih desetak dana. Tada će, kako su naveli, biti i zvanično saopšteno da je istraga protiv Dodika i Cvijanovićeve obustavljena, da će se u optužnici u ovom slučaju naći Siniša Karan, predsjedavajući Komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS, i njeni članovi.

Danas niko nije želio davati izjave o ovom predmetu, pa ni Miroslav D. Marković, tužilac koji radi na njemu, a koji je rekao da nema ovlaštenja da komentariše predmet. Predmet “Referendum” formiran je u septembru prošle godine, nakon što su vlasti RS odlučile da održe referendum o Danu RS, a nakon što je Ustavni sud osporio 9. januar.

Osim Dodika i Cvijanovićeve, u ovom predmetu ispitivani su još i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, te Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Ni njihova imena, prema pisanju medija, neće se naći na optužnici.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login