Turska čeka trasu da finansira brzu cestu Sarajevo – Beograd

U Sarajevu će u narednih nekoliko dana biti održan sastanak državnog i entitetskih ministara prometa i komunikacija kako bi se približili stavovi i donijela jedinstvena odluka kojoj će se trasom graditi brza cesta Sarajevo – Beograd, otkriva „Dnevni avaz“.

Uloga Srbije

U Državnom ministarstvu prometa potvrđena je jučer za „Avaz“ ova informacija te doznajemo da će sastanku, osim državnog ministra Ismira Juska, prisustvovati i federalni ministar Denis Lasić te entitetski ministar Neđo Trninić.

Riječ je o dionici ceste čiju je gradnju spremna finansirati turska vlada, a projekt je podržala i Vlada Srbija radi što boljeg povezivanja dva glavna grada.

Kako saznajemo, predstavnici turske vlade, koji su prije 15 dana boravili u Sarajevu, naglasili su na sastanku s ministrom Juskom da samo čekaju da bude utvrđena konačna trasa kako bi projekt krenuo u realizaciju. Istakli su da za gradnju mora biti postignuta puna saglasnost svih predstavnika vlasti, tačnije dogovor koji je pravac najisplativiji i najefikasniji.

Državno ministarstvo prometa u ovom projektu samo je koordinator, a saglasnost o trasi u rukama je entitetskih vlada i ministara, s tim da trasa mora ići na potvrdu Vijeću ministara BiH. Nezvanično saznajemo da u RS ne žele odustati od trase koja bi išla preko Prače, Goražda i Višegrada, a zatim do Vardišta, dok u Federaciji preferiraju trasu preko Tuzle.

No, kako stvari stoje, i Turska strana bliže je trasi preko Prače i Vardišta, jer bi se tim pravcem Sarajevo povezalo i jednim krakom autoputa sa Sandžakom. Upravo je ova trasa brze ceste preko Prače i najpovoljnija, što je pokazala naručena studija izvodljivosti koju je finansirala Evropska unija u BiH.

Četiri pravca

Ovaj pravac brze ceste ukupne je dužine 113,4 kilometra, a vrijednost dionice je 994,6 miliona eura. Studija je obuhvatila i još četiri pravca, ali su se oni pokazali ekonomski neisplativim.
Šta kažu stručnjaci

U obrazloženju stručnjak iz IPSA instituta navedeno je da je najpovoljniji pravac od Prače pa dalje kanjonom do Hrenovice i lokaliteta Mesića, a zatim desnom obalom rijeke Drine preko Ustiprače prema Višegradu i Vardištu. Na ovoj dionici predviđena je i gradnja tunela i mostova, ali i više petlji.
Brojke

5 pravaca utvrdili stručnjaci

994,6 kilometara vrijednost pravca prema Prači

113,4 kilometra dužina najpovoljnije trase

Avaz

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login