TRZ Hadžići razvija “pametno odijelo” za vojne i civilne namjene

Direktor Tehničko-remontnog zavoda Hadžići Meho Rekić kazao je u razgovoru za Fenu da inžinjeri tog zavoda vrijedno rade i da bi trebali do Nove godine izraditi prototip tzv. “pametnog odijela”. 

Nakon što bude napravljen, kaže Rekić, prototip odijela će biti prezentiran potencijalnim kupcima, ali i široj  javnosti.

Meho Rekić

– “Pametna odijela“ se rade u dvije varijante, jedna varijanta će biti za civilni sektor, a druga za vojni. Za civilni sektor, u slučaju ako se radi o rudnicima, rudari će imati određene senzore na svojim odijelima i ukoliko dođe do neke nezgode, u svakom momentu bi se znalo gdje su ljudi, da li su živi, kakva je njihova životna funkcija – pojasnio je Rekić.

Po njegovim riječima, ovaj proizvod će prvo biti plasiran na bh. tržište, a onda i na inostrano, koje, također, traži takvu vrstu tehnologije.

Rekić je napomenuo da su “ovih dana Tehničko-remontni zavod Hadžići posjetili vojni atašei ambasada rezidenata u BiH zajedno sa zamjenikom ministra odbrane BiH Seadom Jusićem, gdje su im tom prilikom prezentirani proizvodi koje pravi Remontni zavod, te predstavljena vizija razvoja i planovi za budućnost ovog zavoda”.

– Ovog momenta pregovaramo sa kupcima sa raznih strana svijeta. Dobili smo oko 10-ak upita za prodaju naših proizvoda, tako da očekujemo veoma brzo reagiranje nekog od njih,  da dođu i da potpišu s nama ugovor o jednogodišnjoj ili višegodišnjoj kupovini naših proizvoda – kazao je Rekić.

RPG 7

Tehničko-remontni zavod iz Hadžića, pored tzv. “pametnih odijela”, napravio je, između ostalog, i prvi bh. ručni bacač RPG 7 MX2 kalibra 40 milimetara te padobran za osvjetljavajuće minobacačke mine 120, 80 i 60 milimetara.

Padobran za svijetleće granate

 

Biznis Info

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor