Trpe se zbog vlasti: ”Ljubija” će na doboš poslije izbora 2018.

Vladajuća koalicija u Srpskoj neće se raspasti jer niko svojom voljom ne ide iz vlasti, ali je činjenica da Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić imaju probleme koje verovatno neće uspeti da reše do kraja mandata.

Kako tvrde izvori „EuroBlica“ upućeni u dešavanja na poslednjem sastanku stranačkih delegacija, atmosfera je za stolom bila manje napeta u odnosu na zapaljive izjave u javnosti kada je Pavić od Đokića tražio ostavku, a Dodik garantovao da DNS-ov ministra Neđo Trninić nema podršku SNSD.

Međutim, to ne znači da među partnerima vlada harmonija.

”Što se tiče privatizacije „Ljubije“, to pitanje nije rešeno, već samo neće biti pokretano do kraja ovog mandata. Međutim, sigurno će opet biti na dnevnom redu nakon izbora 2018., jer postoji raniji dogovor u koaliciji da se državni kapital privatizuje”, kaže sagovornik ”EuroBlica”.

Jedan od zaključaka delegacija SNSD, DNS i SP jeste da se u roku od sedam dana detaljno analizira šta je ispoštovano, a šta ne iz koalicionog sporazuma potpisanog na početku aktuelnog mandata, sve u cilju „harmonizacije odnosa“.

Izvori „EuroBlica“ tvrde da još zapinje na raspodeli izbornog plena.

”Problem je što je SNSD u ranijem periodu držao skoro 90 odsto pozicija, kojih se lako ne odriče, a prema aktuelnom sporazumu njima pripada „samo“ 65 odsto, DNS 20, a socijalistima 15 odsto pozicija. Nije problem u Dodiku, nego na lokalu, gde su brojni interesi i pritisci.

Ipak, Dodik je dao obećanje da će sve to biti rešeno. Radi se o manje poznatim funkcijama u pojedinim šumskim gazdinstvima, upravnim odborima. Sledeći sastanak je u četvrtak i učestvovaće predsednici stranaka i generalni sekretari”, kaže izvor.

Preporuka lokalcima

Za sedam dana očekuju se preporuke vrha koalicije svojim opštinskim i gradskim odborima da tamo gde god je moguće formiraju većine identične onoj na nivou RS.

Oni koji to ne učine, kasnije neće moći da očekuju funkcije. Primera radi, u Bijeljini je DNS u koaliciji sa SDS.

”Još ništa ne mogu da vam kažem na tu temu. Sadašnja saradnja sa SDS je dobra”, rekao je predsednik Gradskog odbora DNS-a Milan Dakić.

BNTV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login