Trojicu štrajkača ŽRS odvezla hitna

Trojici radnika, koji zajedno sa njih dvadesetčetvoricom štrajkuju šesti dan glađu, je pozlilo i odvezeni su kolima Hitne pomoći, saznaje ATV.

Nezadovoljni željezničari štrajkuju sa zahtjevima da im se isplate naknade za topli obrok i prevoz i omogući ovjera zdravstvenih knjižica.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno transportne-djelatnosti u ŽRS rekao je da nemaju ni ćebad zbog čega se smjenjuju u boravku na stanici, naročito tokom noći, a osim toga odlaze i na tuširanje. Radnici u štrajku su rekli da im je jako hladno zbog čega se smjenjuju da bi se uspjeli koliko toliko odmoriti i izdržati štrajk.

Tokom jučerašnjeg sastanka koji su imali sa predstavnicima Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS dobili su, kažu, potvrdu da je njihov štrajk zakonit, odnosno da nisu tačne tvrdnje uprave preduzeća da je u pitanje nelegalna aktivnost.

U konsultaciji sa advokatima pokrenuće adekvatan postupak protiv uprave preduzeća obzirom da su juče medijima dostavili podatke o tome koliko duguju svakom od 11 radnika koji su u štajk stupili u ponedjeljak. Uprava preduzeća objavila je da Marinu duguju 50 KM, a ostalim radnicima između 100 i 250 KM, kao i da to nisu razlozi za koje vrijedi rizikovati zdravlje. Radnici su odmah poručili da su ovi iznosi od vitalnog značaja za njihove porodice.

“Moje lično primanje je moje lično i nije se smjelo objaviti. Ne bi bio problem ni što su objavili nego su objavili netačne podatke, obmanuli su javnost. Nisu naveli avgustovsku naknadu za prevoz i topli obrok, što nam duguju”, rekao je Marin.

Prema njegovim riječima radnici koji su u štrajku potražuju dvije naknade za topli obrok i četiri za prevoz iz ove godine.

“Uprava uporno prešućuje da u prosjeku radnicima duguje po 10.000 KM”, rekao je Marin dodao da su u pitanju dugovanja nastala prema radnicima u godinama prije ove.

Tokom dana predstavnici radnika sa transparentima će prošetati Banjalukom, kako bi porazgovarali sa građanima.

“Sada je sigurno da je ovo štrajk za budućnost mladih u RS”, kazao je Marin.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login