Trgovac iz Banje Luke u 2016. zaradio 6,79 miliona KM!

Trgovac iz Banja Luke zaradio je prošle godine 6,79 miliona KM i tako postao apsolutni rekorder kada su oporezirani dohoci za 2016. godinu u pitanju u Republici Srpskoj, pišu Nezavisne novine.

Na drugom mjestu, ali po iznosu daleko ispod, je njegov sugrađanin, koji je Poreznoj upravi RS prijavio dohodak od 1,63 miliona maraka, a koji je ostvario kroz kapitalni dobitak. Treći po visini je dohodak prijavljen u oblasti samostalne djelatnosti hotela i restorana sa 1,55 miliona KM, a u pitanju je takođe žitelj najvećeg grada u RS.

Banjalučani na ovoj impresivnom popisu “drže” prvih pet mjesta, sedmo i deveto. Skupno gledano zaradili su za godinu dana preko 14 miliona maraka. Na preostala tri mjesta se nalaze dohoci prijavljeni u Bijeljini (1,04 miliona KM) te dva u Laktašima, a koji su ispod milijun maraka.

Tačnije, jedan od 965.724 KM stečen od kapitalne dobiti i dohodak od 745.427 zarađen od proizvodnje kruha, peciva, tjestenine i kolača. A da je riječ o zaista velikim iznosima, najbolje ilustrira podatak da je najveći prijavljeni dohodak za 2015. godinu iznosio 3,41 milion maraka, dakle duplo manje od prošlogodišnjeg.

Ukoliko bismo, primjera radi, najveći prijavljeni iznos podijelili na 12 mjeseci, računica pokazuje kako bi njegova plaća na mjesečnoj razini bila oko 560.000 maraka. Kada se taj iznos podijeli sa 840 maraka, koliko iznosi prosječna plaća radnika u Republici Srpskoj, zaključak je da ova osoba za mjesec dana zaradi onoliko novca koliko radnik ne može zaraditi ni za 670 mjeseci.

Preciznije rečeno, običnom čovjeku trebalo bi preko 55 godina mukotrpnog rada da bi zaradio samo jednu mjesečnu plaću rekordera s prošlogodišnjeg popisa. Iz Privredne komore Republike Srpske poručuju kako se stvari ne mogu generalizirati te da su u pitanju pojedinačni slučajevi.

“Nažalost, ove dohotke ne može ostvariti ni većina naših proizvodnih poduzeća”, kazao je Vladimir Blagojević, glasnogovornik Komore.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login