Treća vantjelesna oplodnja o vlastitom trošku i ove godine

Sve nas je manje, ali borbu za natalitet država prepušta samo građanima. Za treći pokušaj vantjelesne oplodnje u državnoj kasi još nema para.

Parovi koji vode bitku sa sterilitetom pokušaj treće vantjelesne oplodnje i dalje će morati sami da plate. Iako je Vlada Republike Srpske prošle godine obećala da će pronaći način da treću vantjelesnu oplodnju finansira o svom trošku, ta odgovornost je pala na lokalne zajednice. Zaduženja i krediti tako su za mnoge postali jedini način da osnuju porodicu.

“Ja i suprug smo do sada odradili dva postupka vantjelesne oplodnje, čekamo ovaj treći i iskreno se nadamo da će biti odobren u skorije vrijeme, pošto smo kreditno zaduženi za prethodna dva pokušaja. Puno bi to značilo svim bračnim parovima koji se nalaze u situaciji kao i mi”, rekla je Željka Tedojević iz Udruženja porodica sa sterilitetom “Bebe”.

Isto iskustvo ima i Dunja Čičković. Uspjela je tek četvrti put.

“Ja i suprug smo imali tri vantjelesne oplodnje. Hvala Bogu, četvrta je bila uspješna. Nadam se da bi i treća vantjelesna omogućila mnogim parovima da se ostvare kao roditelji”, kaže Dunja Čičković iz uruženja “Bebe”.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić kaže da je to jedno od najvažnijih pitanja u Vladi Republike Srpske, s obzirom na pad nataliteta. Ističe da je do 2011. parovima bio omogućen samo jedan besplatan pokušaj, a od tada se za tu namjenu izdvaja 2,5 miliona maraka godišnje. Ujedno, šalje i apel.

“S obzirom da se brakovi zaključuju kasno, da se prva rađanja dešavaju sa već 30 i više godina, sigurno je da će uvijek i u narednom periodu biti jako velike potrebe za vantjelesnom oplodnjom. Moj apel bi bio da se, ako može, to dešava prirodnim putem i da se ne čeka na prvo rađanje tako dugo”, kaže Dragan Bogdanić, ministar zdravlja RS.

Priliku da postanu roditelji u Republici Srpskoj traže i parovi iz Federacije kojima Vlada, zasad, ne finansira ni jedan pokušaj.

“Ja sam prisustvovala u Parlamentu, nekad u februaru, kad je bilo priče o tome, ali još ništa se nije usvojilo i žao mi je tih porodica, jer svi treba da imamo pokušaj da postanemo roditelji ako ne možemo prirodnim putem da ostvarimo potomstvo”, kaže Snežana Misita, predsjednica Udruženja “Bebe”.

U Republici Srpskoj, Fond zdravstvenog osiguranja u cijelosti finansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina. Ženama od 41 do 42 godine, Fond finasira pola tog iznosa, a ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cijelosti refundira troškove. Na taj način, od 2007 godine, na svijet je došlo više od 800 novorođenčadi.

ATV

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login