Treća vantjelesna oplodnja o vlastitom trošku i ove godine

Sve nas je manje, ali borbu za natalitet država prepušta samo građanima. Za treći pokušaj vantjelesne oplodnje u državnoj kasi još nema para.

Parovi koji vode bitku sa sterilitetom pokušaj treće vantjelesne oplodnje i dalje će morati sami da plate. Iako je Vlada Republike Srpske prošle godine obećala da će pronaći način da treću vantjelesnu oplodnju finansira o svom trošku, ta odgovornost je pala na lokalne zajednice. Zaduženja i krediti tako su za mnoge postali jedini način da osnuju porodicu.

“Ja i suprug smo do sada odradili dva postupka vantjelesne oplodnje, čekamo ovaj treći i iskreno se nadamo da će biti odobren u skorije vrijeme, pošto smo kreditno zaduženi za prethodna dva pokušaja. Puno bi to značilo svim bračnim parovima koji se nalaze u situaciji kao i mi”, rekla je Željka Tedojević iz Udruženja porodica sa sterilitetom “Bebe”.

Isto iskustvo ima i Dunja Čičković. Uspjela je tek četvrti put.

“Ja i suprug smo imali tri vantjelesne oplodnje. Hvala Bogu, četvrta je bila uspješna. Nadam se da bi i treća vantjelesna omogućila mnogim parovima da se ostvare kao roditelji”, kaže Dunja Čičković iz uruženja “Bebe”.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić kaže da je to jedno od najvažnijih pitanja u Vladi Republike Srpske, s obzirom na pad nataliteta. Ističe da je do 2011. parovima bio omogućen samo jedan besplatan pokušaj, a od tada se za tu namjenu izdvaja 2,5 miliona maraka godišnje. Ujedno, šalje i apel.

“S obzirom da se brakovi zaključuju kasno, da se prva rađanja dešavaju sa već 30 i više godina, sigurno je da će uvijek i u narednom periodu biti jako velike potrebe za vantjelesnom oplodnjom. Moj apel bi bio da se, ako može, to dešava prirodnim putem i da se ne čeka na prvo rađanje tako dugo”, kaže Dragan Bogdanić, ministar zdravlja RS.

Priliku da postanu roditelji u Republici Srpskoj traže i parovi iz Federacije kojima Vlada, zasad, ne finansira ni jedan pokušaj.

“Ja sam prisustvovala u Parlamentu, nekad u februaru, kad je bilo priče o tome, ali još ništa se nije usvojilo i žao mi je tih porodica, jer svi treba da imamo pokušaj da postanemo roditelji ako ne možemo prirodnim putem da ostvarimo potomstvo”, kaže Snežana Misita, predsjednica Udruženja “Bebe”.

U Republici Srpskoj, Fond zdravstvenog osiguranja u cijelosti finansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina. Ženama od 41 do 42 godine, Fond finasira pola tog iznosa, a ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cijelosti refundira troškove. Na taj način, od 2007 godine, na svijet je došlo više od 800 novorođenčadi.

ATV

Lim profi, Prijedor Panta Rhei, masazno-kozmeticki studio, Prijedor Pogrebno Iris