Termoelektrana Kamengrad u Sanskom Mostu zaposlit će 1000 radnika

Termoelektrana Kamengrad u Sanskom Mostu, kapaciteta 450 megavata, zaposlit će oko 1.000 radnika u izgradnji i najmanje 800 nakon toga, izjavio je za BHT1 Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most.

Iz lokalne zajednice Sanskog Mosta ističu da za termoelektranu, o čijoj igzradnji ideja datira iz vremena bivše Jugoslavije, predstoji izrada studije izvodivosti i ostalog što nalažu zakoni, prenosi SeeBiz.

Bit će organizirane tematske sjednice Oćinskog vijeća na kojima će se vijećnici i građani Sanskog Mosta upoznati sa benefitima ali i potencijalnim posljedicama za lokalnu zajednicu.

– Ono što je za nas najbitnije i na čemu smo insistirali jeste da se, ako dođe do izgradnje temroelektrane, poštuju najviše ekološke norme, da se zaštiti zdravlje ljudi i okoliš, kazao je načelnik Hasanbegović.

Ova investicija, prema njegovim riječima, značajna je stoga što donosi najmanje hiljadu radnih mjesta u izgradnji i najmanje 800 nakon toga.

Da su Kinezi zainteresovani za izgradnju ove termoelektrane potvrđuju već održani sastanci i radne posjete ovom bh. gradu potencijalnih invesitora, koji su energetske objekte izgradili u više od 20 zemalja svijeta.

– Tu smo jer smo čuli da postoji zahtjev za izgradnju elektrane. Objekte radimo po vrlo visokim standardima da bismo zadovoljili sve uslove po pitanju okoliša, zdravlja i slično, kazao je BHT-u predstavnik investitora Zhong Yu Long.

Relizacija ovog projekta dogovorena je na samitu koji je održan u Budimpešti, na kojem je BiH sklopila memorandume i sporazume i projekte čija vrijednost iznosi više od 3,5 milijarde KM.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila