Talgo linija Bihać-Sarajevo opravdala očekivanja

Željeznička linija između Bihaća i Sarajeva, uspostavljena prije dva mjeseca, pokazala je puno ekonomsko opravdanje budući da je vozom na toj relaciji u pomenutom periodu putovalo više od 2.000 putnika, potvrdio je Samir Alagić, direktor bihaćke direkcije “Željeznica FBiH”.

On je istakao kako u tom preduzeću razmatraju uvođenje novih željezničkih linija na obnovljenoj trasi Unske pruge.

“Najizglednije je pokretanje redovnog putničkog voza između Novog Grada i Bihaća. Revitalizacija pruge pruža Unsko-sanskom kantonu nove razvojne prilike kad su u pitanju prevoz robe i putnika, posebno nakon izraženog interesa kineskih investitora u susjednoj Hrvatskoj da ulažu u u obnovu i modernizaciju Unske pruge do državne granice s Bosnom i Hercegovinom”, istakao je Alagić.

Premijer USK Husein Rošić kaže kako je Vlada kojoj je na čelu spremna sufinansirati izgradnju i uređenje pružnih prelaza.

“Drago mi je što ‘Željeznice FBiH’ ozbiljno razmišljaju o daljem razvoju željezničkog saobraćaja na našem kantonu”, kazao je Rošić.

Prema njegovim riječima, uvođenje nove željezničke linije od Novog Grada do Bihaća povezalo bi Bosansku Krupu, Bosansku Otoku i brojna obližnja naselja, što bi imalo veliki značaj za prevoz putnika, posebno učenika i radnika.

 

Zlatan Čekić

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila