Svaki novi Land Rover u sebi ima dio proizveden u Gradačcu (VIDEO)

Svaki novi Land Rover na svijetu ima ugrađen dio proizveden u BiH, tačnije u livnici Wagner Automotiv u Gradačcu.

Tačnije, svaki koji je proizveden nakon 2014. godine kada je počela isporuka, a Wagner Automotiv iz Gradačca postao jedini isporucilac takozvanog aluminijskog kućišta elektronike za Land Rovere, javlja Al Jazeera.

– Proizvod je namijenjen za elektroniku odnosno za pojačalo u Land Roveru i njegova osnovna karakteristika je da taj elektronski dio koji sadrži u sebi čuva od nečistoća a ujedno da odvodi toplotu, kaže Esmir Mehanović, projektni menadžer prodaje u kompaniji iz Gradačca.

Ugovor s Land Roverom otvorio im je vrata poslovanja s drugim velikim brendovima automobilske industrije, poput BMW-a, Forda, Mercedesa i Audija.

– Mi rastemo iz godine u godinu i već upošljavamo oko 200 radnika. Perspektive su obećavajuće. Planovi za sljedeću godinu su da taj broj radnika i dalje raste, kaže Mehanović.

Za radnike, posebno tehnologe ove kompanije, saradnja s velikim imenima autoindustrije je veliki izazov jer učestvuju i na modifikaciji i kreiranju dijelova koje proizvode.

– Povećavamo njihovu vrijednost, njihovo znanje, njihove vještine, i njihove sposobnosti i samim tim povećavamo rejting naše firme, kaže vođ projekta Nijaz Hamidović.

Njihov rejting je dobar a ambicije velike. Godišnji promet ove livnice je 12 miliona eura. Samo za Land Rover mjesečno isporuče 20.000 aluminijskih kućišta elektronike.

Topljenje i kalupljenje odvija se u robotiziranim mašinama vrijednim dva miliona eura. Iako ove strojeve karakterizira visoka preciznost, proizvod mora proći i ručnu obradu. Stotine vrijednih ruku svakodnevno bruse dijelove za luksuzne automobile.

Fokus

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login