Švajcarac Danijel M. špijunirao njemačke finansijske istražitelje

Švajcarska Federalna obavještajna služba (FIS) nije konkretno željela da komentariše slučaj Švajcarca Danijela M. (54).

On je u petak uhapšen u Njemačkoj pod sumnjom da je špijunirao njemačke finansijske istražitelje uključene u kupovinu CD-ova sa podacima o osobama koje izbjegavaju porez prebacujući novac u Švajcarsku.

“Kada neko u Švajcarskoj koristi ilegalne metode da ukrade državne ili poslovne tajne, to je špijunaža i mi imamo jednicu koja se bori protiv toga”, rekao je direktor FIS Markus Zajler novinarima na brifingu u Bernu, prenosi Rojters.

Zajler je kazao da je “FIS aktivan u zemlji i inostranstvu”, na šta je upitan da li to uključuje i Nemačku.

“Jednostavno neću ništa da kažem”, odgovorio je šef FIS.

Izvor Rojtersa iz izvora u njemačkoj vladi naveo je da je u Berlinu ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel zatražio od švajcarske ambasadorke Kristin Šraner Burgener da objasni posljednja dešavanja “u interesu njemačko-švajcarskog prijateljstva”. Taj izvor je kazao Gabrijelov zamjenik Valter Lindner juče popodne primio ambasdorku i zatražio informacije o špijunskom slučaju, ali nije naveo nikakve detalje.

Njemačko Državno tužilaštvo je u petak je saopštilo da je uhapšen Švajcarac za kojeg se sumnja da je špijunske aktivnosti započeo početkom 2012. godine, preneo je AFP.

“Federalna policija je takođe pretresla nekoliko stambenih i poslovnih objekata u i oko bankarskog centra Frankfurta”, navedeno je u saopštenju.

Welt je u nedelju objavio da je misija Danijela M. bila da identifikuje njemačke poreske istražitelje koji su uključen i u kupovinu CD-ova sa podacima o “poreskim prevarantima”, za koje AFP navodi da su već ranije u prošlosti ugrožavali njemačko-švajcarske odnose.

Navodi se da je nekoliko njemačkih pokrajina od 2006. platilo milionske svote anonimnim izvorima za ove CD-ove na kojima se nalaze liste sa računima državljana Njemačke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

U tekstu Welta piše da se vjeruje da Danijel M. radi za švajcarsku obavještajnu službu NDB i da je bio zaposlen u njemačkom finansijskom i bankarskom sektoru.

Nezavisne

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor

You must be logged in to post a comment Login