Suvenirima promoviše ljepote Banjaluke

Banjalučanin Marinko Šolak (63) godinama osmišljava i pravi prepoznatljive suvenire koji su simboli grada na Vrbasu, a koji su se, zahvaljujući stranim turistima i Banjalučanima koji putuju u inostranstvo, proširili po cijelom svijetu.

Šolak, građevinski inženjer, radnju je otvorio prije šest godina, iako se cijeli život bavi pravljenjem raznih “sitnica”. Iskoristio je mogućnost koja mu se ukazala da pokrene posao uz koji može da se opusti i odmori, jer ga radi iz zadovoljstva. Prema njegovim riječima u vrijeme kada je počeo raditi Banjaluci je nedostajalo suvenira, a mogli su se kupiti samo oni kakvih ima svugdje u svijetu.

U svojoj radnji, koja se nalazi u blizini za strane turiste nezaobilaznih lokacija – Kastela, Safikadinog groba i Ferhadije ekipi Anadolu Agency (AA) ispričao je da nastoji da njegovi suveniri budu uvijek vezani za ovaj grad.

“Kada sam otvarao radnju plan je bio da to bude gradska suvenirnica, ne suvenirnica opšteg karaktera ili vjerskog, nacionalnog ili bilo šta,nego gradska. Po meni u gradski suvenir spada sve što je u gradu. Držim ravnopravno, pravim suvenire sa hramom, Kastelom, Ferhadijom, katedralom, nastojim održati da bude svega, za svakog po nešto i da sve mušterije budu zadovoljne”, rekao je Šolak.

Misli da gotovo da nema zemlje u kojoj nisu završili njegovi suveniri. Ipak mu je najzanimljivije što su njegove suvenire kupili Čileanci koji su u Banjaluci boravili povodom Demofesta.

“Najdalji s naše tačke gledanja su Čile i Novi Zeland, a mojih suvenira ima i u jednoj i u drugoj zemlji”, dodao je Šolak i nabrojao da su mu mušterije i Meksinanci, Austalijanci, Rusi, Kinezi i mnogi drugi.

Za izradu svojih malih umjetničkih djela koristi sve vrste drveta, glinu, kamen, gips, plastiku, platno, papir, staklo…

“Koristim sve što mogu upotrijebiti. Najviše volim kombinacije drvo i kamen. Volim te što bi se reklo tople materijale kao što je drvo, nastojim sačuvati njegovu strukturu da ostane vidljiva da ga ne prekrivam nekim masnim bojama koje će od drveta napraviti plastiku, to mi je bez veze. Neka drvo bude drvo”, kazao je Šolak.

 

Anadolija

Pogrebni prevoz Iris Lim Profi Prijedor Panta rhei Prijedor